Μαρία Λιλιοπούλου Συντάκτρια www.ethnos.gr
Κόκκινη κάρτα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) της Αθήνας έδειξαν οι επιβάτες δηλώνοντας ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και των μέτρων προστασίας που ελήφθησαν την περίοδο της πανδημίας.
Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί το μετρό, το οποίο εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα του πιο αγαπημένου και ασφαλούς μέσου για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, ενώ αντίθετα τα οδικά μέσα εμφανίζουν μεγαλύτερο βαθμό δυσαρέσκειας.
Τα παραπάνω προέκυψαν από την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας ικανοποίησης επιβατών συγκοινωνιακών υπηρεσιών που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.500 τακτικών και περιστασιακών χρηστών των ΜΜΜ για λογαριασμό του ΟΑΣΑ για το έτος 2020, η οποία όμως καλύπτει χρονικά το σύνολο των εξελίξεων στις συγκοινωνίες έως και το τέλος της χρονιάς συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τα ΚΤΕΛ, αλλά και των οχημάτων που η ΟΣΥ μίσθωσε με τη μέθοδο του leasing. Η έκθεση αποτελεί τμήμα της έκθεσης πεπραγμένων του Ομίλου για το 2020.
Όπως προέκυψε από τις απαντήσεις, σε περιβάλλον με περιορισμό μετακινήσεων εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, τις μικρότερες απώλειες επιβατικής κίνησης, σε σχέση με το 2019, είχε το Μετρό, που μαζί με τα λεωφορεία αθροίζουν τους πιο συχνούς χρήστες μέσα στην εβδομάδα. Μετρό και λεωφορεία είναι επίσης οι “κύριες” επιλογές ΜΜΜ, ιδιαίτερα μεταξύ των κατοίκων των δυτικών προαστίων. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι οι επιβάτες του μετρό χρησιμοποιούν τα λιγότερα ΜΜΜ για τις μετακινήσεις τους, γεγονός το οποίο επικυρώνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι το δίκτυο του μετρό κρίνεται πολύ εξυπηρετικό.
Στην ερώτηση “Λαμβάνοντας υπόψιν τη μέχρι τώρα εμπειρία σας, πόσο ικανοποιημένος/η θα λέγατε ότι είστε από το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρει ο Ο.Α.Σ.Α», τα αποτελέσματα δεν έδειξαν σημαντική διαφοροποίηση από το 2019 (2020:-37, 2019:-41). Οι επιβάτες των ΜΜΜ είναι “αρκετά δυσαρεστημένοι” από το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρει ο Ομιλος. Για το λόγο αυτό στις βελτιωτικές κινήσεις προσδιορίζεται ότι έμφαση πρέπει να δοθεί πρωτίστως στις Οδικές Συγκοινωνίες (λεωφορεία και τρόλλευ), αλλά και στα εισιτήρια και τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο.
Η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι περισσότερο δυσαρεστημένοι είναι οι επιβάτες στον Πειραιά, τα δυτικά προάστια και η ηλικιακή ομάδα 25 - 34 ετών. Από ό,τι φάνηκε από τις επιμέρους μετρήσεις σε σχέση με τα εισιτήρια, οι επιβάτες έχουν θετικότερη άποψη και για αυτή τη χρονιά για «την κάλυψη των αναγκών τους από διαθέσιμα προϊόντα κομίστρου» (2020:-7, 2019:-14). Παραμένουν όμως αρκετά δυσαρεστημένοι κυρίως από την «επάρκεια των σημείων πώλησης», τις «απολυμάνσεις/καθαριότητα για προστασία από την COVID-19» και το «ύψος της τιμής του εισιτηρίου».
Όσον αφορά την ασφάλεια του μέσου ως προς την προστασία από τον COVID-19, το μετρό θεωρείται από το επιβατικό κοινό το πιο ασφαλές μέσο, σε αντίθεση με τα λεωφορεία, τα οποία θεωρούνται το λιγότερο ασφαλές μέσο.
Αξιολογώντας τις ενέργειες αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, οι ερευνόμενοι ρωτήθηκαν για το βαθμό ικανοποίησή τους από τον Ο.Α.Σ.Α σχετικά με: την επάρκεια των μέτρων που έλαβε για την αντιμετώπιση του COVID-19 και την πληροφόρηση που παρέχει για την προστασία από τον COVID-19 στα ΜΜΜ.
Το αποτέλεσμα έδειξε ότι «υπάρχει δυσαρέσκεια των επιβατών για την επάρκεια των μέτρων και την ενημέρωση (-58) στην αντιμετώπιση του COVID-19 (-31), κριτήρια σημαντικά για τη συχνότερη χρήση των ΜΜΜ», αναφέρεται στην έρευνα. Κι αυτό την ώρα που από τις απαντήσεις των επιβατών προκύπτει ότι οι χρήστες των ΜΜΜ έδιναν τεράστια σημασία στα θέματα των μέτρων προστασίας.
Είναι χαρακτηριστικές οι απαντήσεις στην ερώτηση «ποια κριτήρια κρίνονται ως πιο κρίσιμα/σημαντικά ώστε να χρησιμοποιούν ακόμα περισσότερο τις αστικές συγκοινωνίες».
Όπως προκύπτει εκτός των λόγων της «γρήγορης μετακίνησης» (+67) και του χρόνου μετακίνησης και αναμονής στις στάσεις (+68)), ως εξαιρετικά σημαντική για τη συχνότερη χρήση των ΜΜΜ κατά τη διάρκεια της πανδημίας κρίθηκε η «ασφάλεια» με τον όρο να περιλαμβάνει εκτός του Covid και τα ατυχήματα ή πιθανές εγκληματικές ενέργειες. Βαθμολογία 50 (από 33 την προηγούμενη χρονιά), συγκέντρωσε η «ενημέρωση/πληροφόρηση».
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.