Του Τάσου Δασόπουλου www.capital.gr
Ο υψηλός πληθωρισμός αλλάζει και το φυσικό αντικείμενο πολλών από τα έργα του Ταμείου Ανάπτυξης, αφού ο αρχικός προϋπολογισμός πλέον δεν επαρκεί για να ολοκληρωθούν με βάση τον αρχικό προγραμματισμό.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα έργα υποδομής, όπως οι οδικοί άξονες, οι παρεμβάσεις στις σιδηροδρομικές υποδομές, αλλά και κάποια από τα έργα που αφορούν ΑΠΕ. Το θέμα του κόστους κάθε έργου έχει δύο πολύ δύσκολες παραμέτρους.
Η πρώτη είναι ότι οι τιμές σε πρώτες ύλες και καύσιμα συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να μεταβάλλεται συνεχώς. Συνεπώς, σε κάθε έργο θα πρέπει -μετά από διαπραγμάτευση- να υπάρξει μια "κόκκινη γραμμή" , ώστε ο ανάδοχος κάθε έργου θα πρέπει να δεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο φυσικό αντικείμενο για κάθε έργο, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί με βάση το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα.
Η δεύτερη παράμετρος που ανησυχεί το Υπουργείο Οικονομικών είναι τυχόν προσφυγές από εταιρίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για κάθε έργο και το "έχασαν" , αφού δεν μπορούσαν να προσφέρουν μεγαλύτερη έκπτωση από αυτούς που ορίστηκαν τελικά ανάδοχοι. Όλοι αυτοί, βλέποντας τον προϋπολογισμό να μένει ίδιος, αλλά το φυσικό αντικείμενο να μειώνεται, μπορεί να θεωρήσουν ότι αδικήθηκαν και να μπλοκάρουν την κατασκευή με προσφυγή που θα θέσει την κατασκευή του έργου εκτός χρονοδιαγράμματος.
Τούτο, τη στιγμή που το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πολύ συγκεκριμένο χρόνο ολοκλήρωσης μέχρι και τα μέσα του 2026, ενώ παράλληλα η κατασκευή κάθε έργου έχει κλειδώσει με συγκεκριμένα ορόσημα. Η καθυστέρηση υλοποίησης των οροσήμων θα καθυστερήσει και την καταβολή των δόσεων. Η λύση και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ένας συμβιβασμός με τους "χαμένους", ώστε να μην κινδυνέψουν να χαθούν χρήματα από τους πόρους του Ταμείου.
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.