ΟΑΣΑ : Η κατάρρευση του μύθου




Με την παράδοση και των τελευταίων σταθμών του μετρό , κλείνει ένας κύκλος μετασχηματισμού και εξέλιξης στον ΟΑΣΑ, γιαυτό  ας θυμηθούμε εν συντομία την αναδιοργάνωση  της «φιλοσοφίας»  και των μέσων του  ΟΑΣΑ και  αν τελικά έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα .

Όταν επανασχεδιάστηκε ο συγκοινωνιακός χάρτης της ΑΘΗΝΑΣ - πριν λίγες δεκαετίες - το μόνο που τους ενδιέφερε τότε ήταν να στήσουν ένα δίκτυο «περιβαλλοντολογικά φιλικόν μέσων» αδιαφορώντας πλήρως για τις ανάγκες μετακίνησης των επιβατών .

Όχι μόνο έπρεπε να διαφημίσουμε τα «περιβαλλοντολογικά φιλικά μέσα» άλλα έπρεπε και  να ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΜΕ τους επιβάτες να τα χρησιμοποιούν έστω και διερχόμενοι για να μπουν πάλι στο παλαιό και ρυπογόνο λεωφορείο που θα τους πάει στον τελικό προορισμό τους .

 


Το πρώτο που έγινε φυσικά  ήταν να αποδεκατίσουν - στην κυριολεξία - τα οδικά μέσα . Κόπηκαν γραμμές και αποδυναμώθηκαν όλα τα  δρομολόγια των λεωφορείων ώστε να  εξαναγκάσουν  τους πάντες να περνούν από αυτά τα μέσα - για την καταγραφή τους -  και μετά ας πάνε να βρουν πάλι το ρυπογόνο λεωφορείο. Έτσι ξεκίνησε στη αρχή άλλα όταν άρχισε η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού στην Αθήνα και οι αστικές περιοχές έφτασαν μέχρι τα άκρα της περιφέρειας   τότε οι συνδυασμένες μεταφορές πήγαν περίπατο και  κατέρρευσαν όλοι οι σχεδιασμοί πανηγυρικά ....

Το δεύτερο που έγινε ήταν να γίνει  ενιαίο το εισιτήριο ώστε από το πολύ ανέβα κατέβα και μετά από  καμιά δεκαριά επικυρώσεις για να πας στον προορισμό σου  άρχισε να φαίνεται επιτέλους ότι κάτι κινείται. Δεν φτάνει που  ταλαιπωρούμε τους επιβάτες να τους επιβαρύνουμε και οικονομικά - δεν λέει.

 


Και το τρίτο και πιο σημαντικό βήμα ήταν η τηλεματική - η γνώση είναι δύναμη . Βλέποντας όμως τα χάλια της συγκοινωνίας γραμμένα  και στο πίνακα της  τηλεματικής τότε συνειδητοποίησαν όλοι  ότι το όνειρο κάπου εδώ τελειώνει .

Αδιαφορώντας για τα απίστευτα μποτιλιαρίσματα και τις δύσκολες κυκλοφοριακές συνθήκες το αυτοκίνητο ήταν και θα παραμείνει  το νούμερο ΕΝΑ μέσο μετακίνησης στην ΑΘΗΝΑ .

Όπως  καταλάβατε τελείωσε ο πρώτος γύρος  μεταξύ αστικής συγκοινωνίας και αυτοκινήτου όπου πανηγυρικά βγήκε νικητής το αυτοκίνητο σύμφωνα και  με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. 

Με μεγάλη καθυστέρηση  ( έπρεπε να τελειώσουν τα βασικά έργα του μετρό ώστε τα ηλεκτρικά λεωφορεία να  μην καταστρέψουν αυτό το ωραίο αφήγημα  ότι μόνο τα σταθερά μέσα είναι φιλικά προς το περιβάλλον ) ξεκινά ο δεύτερος  γύρος για τις αστικές συγκοινωνίες με πρωταγωνιστή τα λεωφορεία.

Φυσικά με το πάσο μας γιατί όπως γνωρίζετε οι στόχοι του 2050 είναι ακόμα μακριά ....

Δεν μπορώ να προβλέψω αν θα αφήσουν τα ηλεκτρικά λεωφορεία να γίνουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σημαντικό κομμάτι  στις συνδυασμένες μεταφορές που αναφέρουν οι ίδιοι αλλά εαν μπει στο τιμόνι του υπουργείου μεταφορών πάλι κανένας γελοίος - σαν τον σημερινό υπουργό - προβλέπω να χάνουμε πανηγυρικά και από τα ηλεκτρικά πατίνια .....



ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver