Φίλιππος Δεργιαδές parallaximag.gr
Στην Ελλάδα οι δημόσιοι οργανισμοί έχουν γίνει μέσο και όχημα για να μοιράζει η κυβέρνηση χρήματα σε «κολλητούς» και ημέτερους. Το τελευταίο κρούσμα «επιχορήγησης κολλητών» αφορά τον ΟΑΣΘ, ο οποίος δαπάνησε περίπου 50.000 για την προβολή του στην 87η ΔΕΘ αναθέτοντας το έργο σε εταιρείες της Αθήνας.
Για να στηθεί ένα περίπτερο διαφήμισης ενός από τους πιο απαξιωμένους οργανισμούς συγκοινωνιών της Ευρώπης, που όχι μόνο δεν θα έπρεπε να διαφημίζεται αλλά θα όφειλε να απολογείται διαρκώς για όσα απίστευτα υποφέρει εξ΄αιτίας του η Θεσσαλονίκη δεκαετίες.
Πρόκειται για τη γνωστή μέθοδο της κατάτμησης των έργων, ώστε η αξία τους να πέφτει κάτω από το όριο που επιτρέπει τις απευθείας αναθέσεις. Όπως αναφέρει το άρθρο 118 του σχετικού νόμου, «προσφυγή στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης επιτρέπεται όταν η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης, είναι ίση ή κατώτερη από το όριο των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ».
Στην προκείμενη περίπτωση του ΟΑΣΘ έχουμε δύο απευθείας αναθέσεις σε δύο εταιρίες των Αθηνών, που σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υποδείξει το υπουργείο Μεταφορών του Χ. Σταικούρα. Η πρώτη ανάθεση αξίας 24.800 έχει αντικείμενο τις «υπηρεσίες κατασκευής περίπτερου του ΟΑΣΘ στη ΔΕΘ» και η δεύτερη με το ίδιο ποσό των 24.800 αφορά «υπηρεσίες υποστήριξης συμμετοχής» του ΟΑΣΘ στην ΔΕΘ.
Είναι προφανές ότι την κατασκευή του περιπτέρου και τις “υπηρεσίες υποστήριξης”, δηλαδή η έκδοση ενημερωτικού φακέλου με πληροφοριακό υλικό του Οργανισμού, λογοτυπημένα αναμνηστικά σημειωματάρια και στυλό για τους επισκέπτες του περιπτέρου, διαδραστικά web banners κ.α., θα μπορούσε κάλλιστα να είχε αναλάβει μία εταιρία, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να διεξαχθεί διαγωνισμός, διότι το ποσό υπερβαίνει τις 30.000..
Ωστόσο γίνεται αντιληπτό πως αν γινόταν διαγωνισμός, δικαίωμα συμμετοχής θα είχαν εταιρίες και από τη Θεσσαλονίκη, και πιθανά το έργο να μη κατέληγε σε ημέτερους των Αθηνών και πιθανά «φίλους» του υπουργείου Μεταφορών.
Πως και ποιος επέλεξε τις εν λόγω εταιρίες; Γνωρίζουν οι διοικούντες τον ΟΑΣΘ την διαφημιστική αγορά και πιάτσα των Αθηνών, ώστε να καταλήξουν στις κατάλληλες εταιρίες;
Ο ΟΑΣΘ και το υπουργείο Μεταφορών πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, γιατί ένα έργο προβολής ενός δημόσιου Οργανισμού, και δη του ΟΑΣΘ των αστικών συγκοινωνιών της πόλης, αν έπρεπε σώνει και καλά να γίνει, έπρεπε να ανατεθεί σε εταιρίες των Αθηνών και όχι της Θεσσαλονίκης και επίσης να δικαιολογήσουν την κατάτμηση ώστε να επιτραπεί η απευθείας ανάθεση.
Αλήθεια δεν υπάρχουν εταιρείες στη Θεσσαλονίκη; Αν υπήρχε ανάγκη προβολής γιατί δεν έγινε ανοιχτός διαγωνισμός ώστε και επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης να διεκδικήσουν ένα έργο αξίας αρκετών χιλιάδων ευρώ; Γιατί αυτή η υποτίμηση της Θεσσαλονίκης και των επαγγελματιών της;
Επίσης το να ξοδεύει ο ΟΑΣΘ 50.000 ευρώ για την προβολή του στη ΔΕΘ, όταν αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με ελλείψεις ανταλλακτικών, γεγονός που καθηλώνει δεκάδες λεωφορεία στα αμαξοστάσια, με ελλείψεις σε προσωπικό ιδίως σε οδηγούς, με χρέη σε προμηθευτές κ.α, που τελικά επιδρούν αρνητικά στο παραγόμενο έργο, με τεράστιες καθυστερήσεις στα δρομολόγια και συνωστισμό στα λεωφορεία που κυκλοφορούν χωρίς παράθυρα και κλιματισμό και ενίοτε πιάνουν και φωτιά, αν μη τι άλλο είναι πρόκληση και σκάνδαλο..
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.