Εισαγγελική έρευνα για τα ΚΤΕΛ



Ευθύνες σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, σε δύο υπουργεία και στην ΑΑΔΕ αποδίδει η έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και Μεσσηνίας. Kαταστρατήγηση του Κανονισμού (Ε.Ε.) 1370/2007.

Παχουλά «λαβράκια» στην έκθεση ελέγχου των ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και Μεσσηνίας έχει εντοπίσει, από το 2023, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, καταγράφοντας όμως και σοβαρότατες πολιτικές και υπηρεσιακές ευθύνες στις Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών σε Ιωάννινα και Μεσσηνία, στα τεχνικά τμήματα των Διευθύνσεων Μεταφορών σε όλη τη χώρα, στην ΑΑΔΕ και σε τουλάχιστον τρεις Οργανικές Μονάδες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για τις οποίες έχει ενημερωθεί η Εισαγγελία Εφετών και το Γραφείο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. 

Οι παρανομίες των δύο ελεγχόμενων ΚΤΕΛ είναι παραπλήσιες με αυτές που καταγράψαμε από την έκθεση για το ΚΤΕΛ Πέλλας (βλ. «Εφ.Συν.» «Τα μπουμπούκια των ΚΤΕΛ», 10.10.2024), επεκτείνονται όμως και σε άλλους νομούς, ενώ αποδίδονται σοβαρές υπηρεσιακές ευθύνες στη… μισή κυβέρνηση για την απουσία ελέγχων και έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου σε πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν τόσο στην ασφάλεια όσο και το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Εκτός από την προβληματική διαχείριση ειδικών εισφορών πολλών εκατ. ευρώ, η έκθεση επισημαίνει «δημιουργική λογιστική» για ποσά άνω των 2,26 εκατ. ευρώ από το 2003 και συστηματική παράλειψη εκκαθάρισης στο τέλος κάθε ετήσιας χρήσης, παράνομη ίδρυση και κοινή λειτουργία θυγατρικών και προμηθευτικού – καταναλωτικού συνεταιρισμού, παράνομος ανεφοδιασμός καυσίμων των θυγατρικών από το ιδιόκτητο πρατήριο του ΚΤΕΛ (χωρίς άδεια σε περιοχή Natura 2000), προβληματική εκμετάλλευση διεθνών τακτικών γραμμών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, μαζί με τουριστικές επιχειρήσεις και το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας (για λογαριασμό αλβανικών συμφερόντων), μη τήρηση των κανόνων κατά την εκτέλεση δημόσιου έργου υπεραστικών συγκοινωνιών, ανακολουθία διανυθέντων χιλιομέτρων μεταξύ διαδοχικών περιοδικών ελέγχων κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, εμπλέκονται οι Διευθύνσεις Επιβατικών Μεταφορών (Δ32), Τεχνικού Ελέγχου (Δ35) και Εποπτείας (Δ36). Επίσης, το τμήμα μετρολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης, για έλλειψη έκδοσης εφαρμοστικής του ν. 3784/2009, τονίζοντας ότι, το 2022, το 86% των τεχνικών τμημάτων Μεταφορών στις Περιφέρειες «δεν ανταποκρινόταν ούτε ως προς τη βασική υποχρέωση ενημέρωσης, τουλάχιστον ως προς τον προγραμματισμό και τη διενέργεια επιθεωρήσεων». Καταγράφει ακόμη ότι το 2020 ελέγχθηκαν μόλις 184 πρατήρια καυσίμων πανελλαδικά, έναντι υποχρέωσης για 1.627 ελέγχους ετησίως σε σύνολο 6.455 εγκαταστάσεων.

Παράνομη είσπραξη και διαχείριση ειδικών εισφορών από τα εισιτήρια 

Η έκθεση επισημαίνει την καταστρατήγηση του Κανονισμού (Ε.Ε.) 1370/2007 ως προς τα ανώτατα χρονικά όρια κατ' εξαίρεση ανάθεσης δημόσιου συγκοινωνιακού έργου και την με καθυστέρηση ετών μεταβίβαση (χωρίς εχέγγυα αποτελεσματικότητας) της αρμοδιότητας διαγωνιστικών διαδικασιών σε τοπικό επίπεδο, καθώς οι περιφερειακές υπηρεσίες επικαλούνται υποστελέχωση και αδυναμία ανταπόκρισης και σε άλλες κρίσιμες αρμοδιότητες, όπως στον έλεγχο πρατηρίων καυσίμων.

Καταγράφεται, επίσης, η συνέχιση είσπραξης ειδικών εισφορών στα εισιτήρια μετά τις 31.12.2019 που έχει εκπνεύσει ο χρόνος ανάθεσης στα ΚΤΕΛ του δημόσιου συγκοινωνιακού έργου αστικών και υπεραστικών επιβατικών μεταφορών και έκτοτε αυτό εκτελείται προσωρινά. Ομως, επί της ουσίας δεν απομένει χρόνος για την πραγματοποίηση επενδύσεων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα (π.χ. για αντικατάσταση λεωφορείων και κατασκευή - εκσυγχρονισμό υποδομών). Προκύπτει επίσης ζήτημα αθέμιτου πλεονεκτήματος στα ΚΤΕΛ ως προς περιουσιακά στοιχεία, λεωφορεία, εγκαταστάσεις κ.λπ., αποκτηθέντα μέσω αξιοποίησης των ειδικών εισφορών, έναντι άλλων ενδιαφερομένων να διεκδικήσουν το συγκοινωνιακό έργο. 

 

 

ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver