«Πλέον βλέπουμε μόνο γκριζομάλληδες πίσω από τα τιμόνια»



 

«ακόμη και οι τριτοκοσμικές χώρες, έχουν σίγουρα καλύτερες συνθήκες εργασίας από την Ελλάδα...»

Χωρίς οδηγούς παραμένουν αρκετά από τα ακινητοποιημένα φορτηγά εταιρειών και ιδιωτών, καθώς πλέον το εργατικό δυναμικό δεν φαίνεται ούτε με το... κιάλι. Όλα δείχνουν, ωστόσο, ότι το μεγάλο ζήτημα προκαλείται από την απουσία νέων σε ηλικία οδηγών, κάτι που εντοπίζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος ηλικίας των οδηγών φορτηγών στις μεταφορές στην Ελλάδα ξεπερνά τα 55 έτη. 

Την ίδια ώρα οι συνταξιοδοτήσεις των οδηγών συνεχίζονται, με αποτέλεσμα ακόμα περισσότερα φορτηγά να ακινητοποιούνται, αφού ουδείς πιάνει το τιμόνι που ο προηγούμενος άφησε. Έτσι, οι μηχανές των φορτηγών που παραμένουν κρύες φαίνεται ότι μπορούν να προκαλέσουν ντόμινο προβλημάτων σε αρκετούς κλάδους που ωφελούνται από τις μεταφορές όπως τα συνεργεία και τα πλυντήρια φορτηγών, τα πρατήρια καυσίμων και οι Σταθμοί Εφοδιασμού Αυτοκινητιστών, ενώ δυνητικά μπορεί να επηρεαστεί ο ρυθμός των μεταφορών των προϊόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και του νοσοκομειακού υλικού. 

Το πρόβλημα ανησυχεί προς στιγμήν κυρίως τους επαγγελματίες οδηγούς και, σύμφωνα με όσα είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ (Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτ/στών Ελλάδας Εμπορευματικών & Επιβατικών Οδικών Μεταφορών), Απόστολος Κενανίδης, η αποστασιοποίηση της νεολαίας από τον κλάδο των μεταφορών είναι λογική αφού «οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες και οι νέοι το γνωρίζουν καλά». 

Σύμφωνα με τον κ. Κενανίδη, το πρόβλημα αφορά κυρίως στο περιβάλλον αλλά και στις συνθήκες εργασίας. Οι χαμηλοί μισθοί, σε συνδυασμό με τη μακρόχρονη απουσία από τους τόπους κατοικίας τους, έχουν απομακρύνει σε δραματικό βαθμό, όπως λέει, τους νέους από τη δραστηριοποίηση στον συγκεκριμένο κλάδο. Σε αυτά ο ίδιος προσθέτει τα μακροχρόνια προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι οδηγοί-μεταφορείς, ενώ καταλυτικό ρόλο παίζουν και τα κενά στο νομικό πλαίσιο, η αβεβαιότητα που δημιουργεί η γραφειοκρατεία αλλά και ο γηρασμένος στόλος των οχημάτων που κάνει ακόμη πιο επικίνδυνη τη ζωή των οδηγών. 

 Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ, «οι οδηγοί στην Ελλάδα κάνουν κάτι το οποίο απαγορεύεται ρητά από τον νόμο στην ΕΕ: ξεφορτώνουν οι ίδιοι τα φορτία των οχημάτων που οδηγούν. Αυτό συμβαίνει διότι στη χώρα μας το νομικό πλαίσιο δεν είναι ξεκάθαρο, όμως δεν παύει να δημιουργεί συνθήκες μεγάλης εκμετάλλευσης για τους οδηγούς». 

Επιπλέον, οι μισθοί, όπως υπογραμμίζει, «δεν είναι αυτοί που θα έπρεπε και δεν μπορούν να δελεάσουν τους νεότερους σε ηλικία ανθρώπους», ενώ την ίδια ώρα και με αυτές τις συνθήκες «οι οδηγοί πρέπει να φεύγουν για ολόκληρες εβδομάδες από τα σπίτια τους και αποξενώνονται από τους ανθρώπους τους». Σε όλα αυτά ο κ. Κενανίδης προσθέτει και τις συνθήκες ασφαλείας οι οποίες, όπως λέει, δέχονται πλήγμα από «τον γερασμένο στόλο των φορτηγών, η ηλικία του οποίου ξεπερνά τα 23,5 έτη, όταν στην ΕΕ κυμαίνεται στα 13,5-14 έτη». Τονίζει, δε, ότι αυτήν τη στιγμή στους δρόμους κυκλοφορούν φορτηγά η ηλικία των οποίων ξεπερνά ακόμη τα 40 χρόνια οδήγησης στην άσφαλτο. 

«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ, για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και για ζητήματα ασφαλείας, επιδοτούν εταιρείες και ιδιώτες ώστε να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους. Στην Ελλάδα, όμως, η Πολιτεία παραμένει αμέτοχη και οι οδηγοί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα γερασμένα φορτηγά καθώς η αγορά ενός καινούργιου οχήματος μπορεί να ξεπερνά και τις 170.000 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι πολλά οχήματα να μένουν στον δρόμο από βλάβες και να προκαλούν κινδύνους ατυχημάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κενανίδης.  

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο 31χρονος Κώστας, ο οποίος εργάστηκε για αρκετά χρόνια στον κλάδο των μεταφορών ως επαγγελματίας οδηγός όμως πλέον έχει στραφεί στην ταχυδιανομή φαγητού. «Από τα 22 μέχρι και τα 30 μου οδηγούσα φορτηγά. Έλειπα για μέρες από την οικογένειά μου, δούλευα ατέλειωτες ώρες τις οποίες κάποτε δεν πληρωνόμουν, αλλά τα τελευταία χρόνια τα χρήματα μου καταβάλλονταν λόγω των ταχογράφων που πλέον ελέγχονται τακτικά από την Τροχαία. Όμως τα χρήματα αυτά δεν έφταναν ποτέ για να βγάλουμε τον μήνα χωρίς μεγάλα ζόρια. Πλέον, στο ντελίβερι δουλεύω λιγότερες ώρες, παίρνω πιο πολλά λεφτά και, κυρίως, δεν φεύγω από το σπίτι μου για να κοιμάμαι μέσα στα φορτηγά για... 8 και 9 κατοστάρικα», λέει χαρακτηριστικά στη Voria.gr. 

Ο Απόστολος Κενανίδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους αρμοδίους λέγοντας ότι οι συνθήκες εργασίας έχουν διαμορφώσει ένα τοπίο με εκατοντάδες ακινητοποιημένα φορτηγά λόγω των κενών θέσεων εργασίας και η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει. Και δείχνει την Πολιτεία για την όξυνση του προβλήματος, καθώς, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «ακόμη και οι τριτοκοσμικές χώρες, έχουν σίγουρα καλύτερες συνθήκες εργασίας από την Ελλάδα...». 

 

 

 

 

ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver