Γιορτάζει 150 χρόνια το μετρό του Λονδίνου




 

Περισσότερο παλαιό αλλά και περισσότερο γνωστό παγκοσμίως από κάθε άλλον υπόγειο σιδηρόδρομο ανά την υφήλιο, το μετρό του Λονδίνου, το περίφημο «London Tube», γιορτάζει 150 χρόνια λειτουργίας.
Ακούγεται σχεδόν απίστευτο αλλά ήταν 10 Ιανουαρίου του 1863 όταν έγιναν τα εγκαίνια της πρώτης υπόγειας σιδηροδρομικής γραμμής μήκους ολίγων χιλιομέτρων η οποία συνέδεε τότε τον σταθμό Πάντινγκτον με την οδό Φάρινγκτον.

Πίσω στο παρόν ωστόσο, ακριβώς 150 χρόνια μετά, το επονομαζόμενο «London Underground» αποτελείται από έντεκα γραμμές συνολικού μήκους 402 χιλιομέτρων και από 270 σταθμούς από τους οποίους περνούν περί τα 1,2 δισεκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Αν και εντυπωσιακά, τα παραπάνω στοιχεία δεν το καθιστούν ούτε το μεγαλύτερο μετρό στον κόσμο (ο τίτλος ανήκει στη Νέα Υόρκη) αλλά ούτε και το περισσότερο πολυσύχναστο. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους «άχρωμους» και «ψυχρούς» υπόγειους σιδηροδρόμους των άλλων χωρών, το μετρό του Λονδίνου έχει φτάσει στο σημείο να θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της βρετανικής παράδοσης.

Είναι μάλιστα τόσο χαρακτηριστικό της βρετανικής πρωτεύουσας όσο και το Μπιγκ Μπεν, οι κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι και τα διώροφα λεωφορεία, σχολιάζουν οι ειδικοί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως γύρω από αυτό έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία πώλησης ρούχων και αξεσουάρ (που φέρουν τυπωμένα πάνω τους είτε το χαρακτηριστικό σήμα του σιδηροδρόμου είτε δημοφιλείς οδηγίες όπως τη φράση «mind the gap», «προσοχή στο κενό» ελληνιστί).

http://www.ethnos.gr/
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver