«Προμηθέας» για μείωση δαπανών



Με νομοσχέδιο που κατέθεσαν χθες στη Βουλή ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς καθιερώνεται το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), το οποίο φέρει την ονομασία στο διαδίκτυο «Προμηθεύς».

 Μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΣΗΔΗΣ www.promitheus.gov.gr από την 1η Ιουλίου 2013 και σταδιακά μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2015 όλοι οι φορείς του δημοσίου θα διενεργούν ηλεκτρονικά και απευθείας τους διαγωνισμούς αξίας άνω των 1.000 ευρώ για την προμήθεια προϊόντων, υπηρεσιών και τις αναθέσεις έργων.

Ταυτόχρονα μειώνεται δραστικά ο αριθμός των Αρχών που έκαναν τους διαγωνισμούς, από 7.000 σε 700. Εξάλλου, με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου καθιερώνονται αυστηρές κυρώσεις (μέχρι και αφαίρεση άδειας λειτουργίας) για όσους πρατηριούχους δεν έχουν εγκατεστημένα συστήματα εισροών -  εκροών καυσίμων, ενώ παράλληλα τους δίνει πεντάμηνη παράταση για την τοποθέτησή τους αρκεί να έχουν τα αναγκαία παραστατικά παραγγελίας τους. ο υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά ακόμη και στο περαιτέρω άνοιγμα αγορών.

Ετσι, με άρθρα του νομοσχεδίου καταργεί τους περιορισμούς για τη λειτουργία των λεγόμενων «θερμών γωνιών - bake off» παραγωγής ψωμιού στα καταστήματα. Με άλλες διατάξεις αποκεντρώνει τον θεσμό των λαϊκών αγορών και δίνει το δικαίωμα στους παραγωγούς - πωλητές να στήνουν πάγκους με τα αγροτικά τους προϊόντα και τις Κυριακές.


Κρατικές προμήθειες 

Από την 1η Ιουλίου του 2013 όλοι οι φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης (υπουργεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου) θα διενεργούν υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο τους διαγωνισμούς για τις προμήθειες προϊόντων, υπηρεσιών και τις αναθέσεις έργων. Από την 1η Ιουλίου του 2014 αντίστοιχη δέσμευση αναλαμβάνουν οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και από την 1η Οκτωβρίου του 2015 όλος ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας.

Με το νομοσχέδιο καθιερώνεται ακόμη και η ψηφιακή υπογραφή, ενώ θα χρησιμοποιούνται τυποποιημένα σχέδια προκηρύξεων και συμβάσεων, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι ενστάσεις και οι δικαστικές αμφισβητήσεις. Τα αιτήματα των φορέων του Δημοσίου θα υποβάλλονται στις κεντρικές αναθέτουσες αρχές. Εκείνες με τη σειρά τους θα συγκεντρώνουν και θα ομαδοποιούν τις προμήθειες. Με τον τρόπο αυτόν δεν θα διενεργούνται πολλοί διαγωνισμοί για το ίδιο προϊόν αλλά ένας επιτυγχάνοντας σημαντικές οικονομίες κλίμακος.

Με τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς και την είσοδο στον «Προμηθέα» θα είναι εφικτή η συμμετοχή και μικρών επιχειρήσεων στις κρατικές προμήθειες ανοίγοντας, έτσι, τον ανταγωνισμό.

Με απλά λόγια, οι διαγωνισμοί θα γίνονται μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του επιχειρηματία. Οι μορφές των διαγωνισμών είναι δύο, οι «συμφωνίες - πλαίσιο», όπου ομαδοποιούνται τα αιτήματα και επιλέγονται με διαγωνισμό οι προμηθευτές και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες.

Πηγή
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver