Γιατί κολλάνε 66 μεγάλα έργα



Της Δήμητρας Καδδά

 Παρά το εντυπωσιακό «γκάζι» στην απορρόφηση στο 7μηνο του 2013, τα μισά από τα μεγάλα έργα (αξίας 8 δισ. ευρώ επί συνόλου 11,5 δισ. ευρώ) χαρακτηρίζονται είτε «πορτοκαλί» είτε «κόκκινα» δηλαδή έχουν προβλήματα που τα εμποδίζουν να προχωρούν κανονικά.

Το μεγαλύτερο είναι, αναφέρουν αρμόδιοι φορείς, η απουσία ρευστότητας που καθιστά αδύνατη για πολλούς φορείς δημόσιους και ιδιωτικούς να βρουν την δική τους συνεισφορά. 

Το άλλο μεγάλο θέμα είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα: ένα μέρος από τον προϋπολογισμό επενδύσεων αποτελεί το «μαξιλάρι» που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Υπάρχουν και άλλα πολλά προβλήματα. Οι συμβάσεις για τους αυτοκινητόδρομους που περιμένουν ακόμη επικύρωση από τις κοινοτικές διευθύνσεις, έργα με λάθος χάραξη (προ κρίσης) που πλέον είναι «εκτός» εποχής, καθυστερήσεις αρμόδιων υπουργείων και αρμόδιων φορέων, τεράστιες γραφειοκρατικές διαδικασίες που είτε δεν έχουν λυθεί είτε τώρα δημιουργήθηκαν (π.χ. για έργα που γίνονται από φορείς της γενικής κυβέρνησης πρέπει οι δαπάνες να περνούν όλο το στάδιο δημοσιονομικού ελέγχου που σε κάποιες περιπτώσεις υπουργείων χρειάζεται, λόγω γραφειοκρατίας μήνες) αλλά και η διαθεσιμότητα και ο φόβος νομικών ευθυνών κατά την παραλαβή έργων προκατόχων, ειδικά στους ΟΤΑ.

Τι λένε οι αριθμοί 

Πάντως η Ελλάδα έλαβε εύσημα για την επιτάχυνση απορρόφησης κονδυλίων μέσα στο 2013 και στην έκθεση για το μνημόνιο. Τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης δείχνουν ότι μέσα στο 7μηνο του 2013 αυξήθηκε κατά 3,5 δισ. ευρώ το ύψος των δεσμεύσεων (στα 12,8 δισ. ευρώ) και κατά 1,8 δισ. ευρώ οι απορροφήσεις (στα 6,3 δισ. ευρώ ή στο 54% του συγχρηματοδοτούμενου προϋπολογισμού). Μεγάλη ήταν η επιτάχυνση ειδικά το τελευταίο δίμηνο.

Δείτε την λίστα  με τα 181 πιο μεγάλα έργα ανά την χώρα από επιδοτήσεις προς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις έως τους οδικούς άξονες, ενεργειακές τεχνολογικές και άλλες υποδομές ανά την Ελλάδα.

Η κατηγοριοποίηση ανά «χρώμα» γίνεται σε ακυρωθέντα κόκκινα (έργα σε κίνδυνο), πορτοκαλί (έργα για τα οποία απαιτείται επιτάχυνση), πράσινα (ομαλή πορεία) και μπλέ (έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί).

Ωστόσο, οι αριθμοί δείχνουν την μισή «αλήθεια». Για παράδειγμα:

* Το δεύτερο μεγαλύτερο σε αξία από τα έργα που είναι «πορτοκαλί» είναι τα ταμεία του ΕΤΕΑΝ και του Jeremie. Τα λεφτά (790 εκατ. ευρώ) φαίνεται να έχουν απορροφηθεί πλήρως, ενώ στην πραγματικότητα ως απορρόφηση (βάσει κοινοτικών κανονισμών) νοείται η υπογραφή σύμβασης με κάθε τράπεζα. Μάλιστα αν παρέλθει 3ετία χωρίς να δαπανηθεί μέρος του ποσού (ως δάνειο, εγγύηση κλπ) τότε πρέπει να επιστραφεί στην ΕΕ...

* Από τα πιο μεγάλα «πορτοκαλί» έργα είναι η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ (Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος – Τσακώνα) στην οποία η απορρόφηση καταγράφεται στο 108% για το «συγχρηματοδοτούμενο» σκέλος της ύψους 551,8 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,497 δισ. ευρώ... Ομοίως η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ιόνια Οδός δείχνει απορρόφηση 193%.

* Το πρώτο σε αξία έργο που παραμένει στο «πορτοκαλί» είναι οι επενδύσεις Διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων σε 120 μικρούς οικισμούς προϋπολογισμού 1,05 δισ. ευρώ με απορροφήσεις στο 18%.

* Στο πορτοκαλί είναι και το Πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον, η επιδότηση Μεταποίησης στις νέες συνθήκες που τρέχει χρόνια, το ψηφιακό σχολείο, πολλά σιδηροδρομικά έργα, μετρό, έργα περιβάλλοντος και ψηφιακές ενισχύσεις στο λιανεμπόριο.

 * Κόκκινο παραμένει, μεταξύ άλλων, το Κτηματολόγιο, το Εθνικό Ληξιαρχείο, το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο (OAΣA), ενώ «πορτοκαλί» είναι η Ανάπτυξη Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, κοινωνικής οικονομίας, και δράσεις προστασίας δασών από πυρκαγιές...

Τι αναφέρει το μνημόνιο 

Σύμφωνα με το κείμενο του αναθεωρημένο μνημονίου για τα μεγάλα έργα, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την επιτάχυνση της υλοποίησής τους η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2015, «ιδίως εκείνων που είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας -ως λειτουργική αξιολόγηση της δημόσιας διοίκηση, όπως το «Elenxis», ένα έργο για τις υπηρεσίες φορολογικού ελέγχου, το κτηματολόγιο, η διαχείριση αποβλήτων, τα σιδηροδρομικά έργα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οι ηλεκτρονικές προμήθειες, η ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής οικονομίας και του εθνικού Ληξιαρχείου». Δηλαδή ως προτεραιότητα η τρόικα θέτει τα πιο πολλά από τα πορτοκαλί ή «κόκκινα» έργα...

Στο μνημόνιο αναφέρεται ότι τα 24 έργα προτεραιότητας (κυρίως μικρές επενδύσεις), έχουν ήδη ολοκληρωθεί και 2 έργα προτεραιότητας έχουν ακυρωθεί. «Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση των 27 έργων προτεραιότητας μέχρι το τέλος του 2013, 20 έργων έως το τέλος του 2014 και των υπόλοιπων 70 έργων προτεραιότητας μέχρι το τέλος του 2015» προσθέτοντας ότι οι «αρχές θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να περιοριστεί ο αριθμός των έργων προτεραιότητας που θα καταργηθεί...

Πηγή:www.capital.gr
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver