Πριν από το 2019, οπότε λήγει η μεταβατική περίοδος, βάσει του κοινοτικού δικαίου, επιδιώκει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να απελευθερώσει την αγορά των ΚΤΕΛ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο «Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών - Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή.
Σύμφωνα με όσα αναφέρεται στο νομοσχέδιο θα επιτρέπεται οι φορείς να επιλέγουν ελεύθερα την εταιρική μορφή οργάνωσης των σχετικών επιχειρήσεων, με την πρόθεση να δημιουργηθούν οικονομικώς βιώσιμα εταιρικά σχήματα, σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς.
Όσον αφορά στις τιμές, θα καθορίζονται τα ανώτατα όρια χρέωσης επιβατών ανά χιλιόμετρο, ενώ θα είναι ελεύθερη η τιμολογιακή πολιτική εκπτώσεων π.χ. προπώληση, «έξυπνα εισιτήρια», ηλεκτρονικές αγορές εισιτηρίων κ.λπ.
Στόχος με την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ είναι να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο όπως σήμερα.
Ωστόσο, το ποσό των 200 εκατ. ευρώ που ζητήθηκε ως ετήσια επιδότηση, χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα υψηλό και η νεοσύστατη Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών θα καθορίζει τις γραμμές του δικτύου των δημοσίων υπεραστικών μεταφορών επιβατών που θα επιδοτούνται, αλλά και το ποσό με το οποίο θα επιχορηγούνται.
Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται τρεις κατηγορίες γραμμών:
- οι Γραμμές Αποκλειστικού Έργου, δηλαδή εκείνες όπου ο ανάδοχος εξασφαλίζει την αποκλειστικότητα εκτέλεσης έργου στις συγκεκριμένες γραμμές χωρίς ανταγωνισμό.
- οι Άγονες Γραμμές, δηλαδή εκείνες για τις οποίες ο ανάδοχος εξασφαλίζει την αποκλειστικότητα εκτέλεσης έργου και ταυτόχρονα -λόγω μικρού οικονομικού ενδιαφέροντος- και επιδότηση (αποζημίωση) και
- οι Γραμμές Ελεύθερης Επιλογής.
Πηγή
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.