Τον Νοέμβριο η μελέτη του ILO για το όριο των ομαδικών απολύσεων



Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να παραδοθεί από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας η μελέτη για το όριο των ομαδικών απολύσεων. Το θέμα συζητήθηκε σήμερα με επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίας Μπόλαρη, η οποία επικαλέστηκε πρόσφατη απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, στον ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, για το ενδεχόμενο να απελευθερωθεί το όριο των απολύσεων, που σήμερα είναι στο 5%, ζητώντας από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να συναινέσει στην απελευθέρωση των απολύσεων.

 Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μέσα στον Νοέμβριο το Διεθνές Γραφείο Εργασίας παραδίδει τη μελέτη του για το ζήτημα και η κυβέρνηση θα εξετάσει ποιες μεταβολές είναι αναγκαίες, με δεδομένο ότι, δυστυχώς, σήμερα η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει τον νόμο για το όριο των απολύσεων. «Δυστυχώς, η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Σήμερα πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε ομηρεία, διότι είτε ένας εργοδότης αυθαίρετα αποφασίζει να σταματήσει τη δραστηριότητα της επιχείρησής του, είτε πράγματι δεν αντέχει να τη λειτουργήσει» επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας τονίζοντας ότι η ουσιαστική προστασία υπάρχει, όταν υπάρχει και κανονική λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς. «Οι έκτακτες συνθήκες χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση. "Σωστά" απαντά ο επίτροπος. Θα πρέπει να εξετάσουμε τη διαδικασία με βάση την οποία υποβάλλεται το αίτημα των ομαδικών απολύσεων και να δούμε το ζήτημα της επίκλησης της οικονομικής βιωσιμότητας από επιχειρήσεις» είπε ο κ. Κεγκέρογλου, τονίζοντας πάντως ότι έως σήμερα κανένας υπουργός δεν έχει εγκρίνει ομαδικές απολύσεις. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, πρέπει να ελέγχονται οι λόγοι τους οποίους επικαλείται κάθε φορά μια επιχείρηση. Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της εμπλοκής του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Οικονομικών ως προς τη δυνατότητα προσφυγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και ως προς τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα μιας επιχείρησης. Ο υφυπουργός επικαλέστηκε την περίπτωση της αλυσίδας Sprider Stores, για να επισημάνει ότι η κυβέρνηση πρέπει πράγματι να φέρει νομοθετική ρύθμιση για να αντιμετωπίσει αυτή την κατηγορία εργαζομένων.

 Με καυστικό τρόπο σχολίασε την απάντηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Μπόλαρη. «Μας λέτε, δηλαδή, για το θέμα των ομαδικών απολύσεων ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο που δεν ελέγχεται. Πράγματι, με το άρθρο 99 καταλήγουν πολλοί εργαζόμενοι να μην μπορούν να διεκδικήσουν ούτε τις πετσοκομμένες αποζημιώσεις ούτε και ταμείο ανεργίας. Αλλά οι έκτακτες συνθήκες, που επικαλείστε, αφορούν μόνο τους εργαζόμενους που πλήρωναν εδώ και χρόνια εισφορές και δεν αφορούν τους εργοδότες που είδαν να μειώνονται οι εργοδοτικές τους εισφορές» δήλωσε η βουλευτής. Ταυτόχρονα προέβλεψε ότι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων θα εξυπηρετήσει κυρίως τα σχέδια μεγάλων κλάδων του κεφαλαίου, όπως είναι οι τραπεζίτες, «οι οποίοι εξακολουθούν παρά την κρίση να έχουν μεγάλα κέρδη».

Κατά τη συζήτηση, η βουλευτής έθεσε και το ενδεχόμενο μειώσεων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ο υφυπουργός παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Βρούτση, σύμφωνα με τις οποίες η καταβολή των κύριων συντάξεων είναι κατοχυρωμένη. Σημείωσε, πάντως, ότι πάντα θα υπάρχει ο παράγοντας «βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος». Ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε, επίσης, ότι ουδέποτε ο κ. Βρούτσης μίλησε για στοχευμένες μειώσεις στις συντάξεις. Ταυτόχρονα υπενθύμισε όσα έχουν προβλεφθεί για την εισαγωγή μαθηματικού τύπου στον υπολογισμό των εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων και στη δυνατότητα των επικουρικών ταμείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - capital.gr
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver