Ο συμβιβασμός μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Siemens που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ



Δύο χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Siemens, στον απόηχο του μεγάλου σκανδάλου και όπως αποκαλύπτει η Realnews, πολλά από τα συμφωνηθέντα βρίσκονται ακόμη στον «αέρα», όπως η επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου στην Ελλάδα, που θα δημιουργούσε 700 θέσεις εργασίας, αλλά και η παροχή ιατρικού εξοπλισμού στα πολύπαθα δημόσια νοσοκομεία.

Η επένδυση που περιγράφεται στη συμφωνία αφορούσε στη μετεγκατάσταση του εργοστασίου της BSH Hellas (Pitsos) στην Αττική, και που - σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Siemens Hellas, Πάνου Ξυνή - δεν στάθηκε εφικτό, επειδή η πολιτεία καθυστέρησε την αδειοδότηση των χρήσεων γης, ενώ επιπλέον ενέσκηψε και η οικονομική κρίση.

 Σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται και στην κάλυψη των δημόσιων νοσοκομείων με ιατρικό εξοπλισμό. Όπως παραδέχεται το υπουργείο Οικονομικών, χρειάστηκαν δύο χρόνια για να καταγραφούν οι ανάγκες των φορέων του υπουργείου Υγείας και των στρατιωτικών νοσοκομείων και να υποβληθούν προς αξιολόγηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αναφορικά με την παροχή ύψους 90 εκατ. ευρώ, για την υποστήριξη φορέων που υπηρετούντο δημόσιο συμφέρον και έχουν ως σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και πανεπιστημιακών και ερευνητικών προγραμμάτων, οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμη σε συνεννόηση, ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο της συνεργασίας τους.

Ενώ χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος για να ξεκινήσει ακόμα μία συμβατική υποχρέωση της Siemens, που ήταν η υλοποίηση του προγράμματος παροχής 100 υποτροφιών αριστείας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας, στις συμβατικές υποχρεώσεις της γερμανικής εταιρείας ήταν και η διαγραφή 80 εκατ. ευρώ ανεξόφλητων εισπρακτέων απαιτήσεων της, έναντι του ελληνικού Δημοσίου. Από αυτά έχουν διαγραφεί περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν καθοριστεί οι επιπλέον απαιτήσεις. Οσον αφορά την επένδυση 100 εκατ. ευρώ, «η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε την ίδια χρονιά, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης ύψους 157 εκατ. ευρώ για τις εταιρείες Siemens Α.Ε Siemens Diagnostics ΑΒΕΕ και Kintec Α.Ε.».

 Ωστόσο, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοϋπάλληλων της Βιομηχανίας Ηλεκτρικών Συσκευών BSH ΑΒΕΕ «Εργατική Ενότητα», σήμερα στη Siemens Hellas εργάζονται λιγότερα από 300 άτομα, ενώ κάνουν λόγο για κοροϊδία σε ό,τι αφορά την επένδυση των 60 εκστ. ευρώ που εξέταζε, η Siemens, σημειώνοντας ότι επρόκειτο για «προγραμματισμένη επένδυση που είχε αποφασιστεί το 2009».

Πηγή
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver