Χωρίς την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και την ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου υπεβλήθη στις 28 Νοεμβρίου στην ηλεκτρονική βάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομών, Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Υποδομών που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Πρόκειται για πανηγυρική επιβεβαίωση του «Βήματος της Κυριακής» («"Ταφόπλακα" σε Φάληρο και Πανεπιστημίου»), το οποίο αποκάλυψε στις 23 Νοεμβρίου ότι η Κομισιόν απέρριψε τα δύο έργα, καθώς τα θεωρεί «διακοσμητικά» και «περιττά» για μια περίοδο δημοσιονομικής στενότητας όπως αυτή που διανύουμε.
Εγγραφο στη Βουλή
Το υπουργείο Υποδομών παραδέχεται εγγράφως πια στη Βουλή ότι στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα «δεν περιλαμβάνονται τα έργα ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου και του Φαληρικού Ορμου, έπειτα από σχετική διαβούλευση των ελληνικών Αρχών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά την οποία η τελευταία διατύπωσε σχετικές επιφυλάξεις για τα παραπάνω έργα».
Σύμφωνα με το υπουργείο, έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στην «έγκαιρη υποβολή του ανωτέρω Επιχειρησιακού Προγράμματος, συνολικής δημόσιας δαπάνης ύψους περίπου 5,2 δισ. ευρώ, στο οποίο εμπεριέχονται πολύ σημαντικά έργα για την απασχόληση και την ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα» και αυτό «προτάχθηκε από τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να επιτευχθεί η έγκρισή του εντός του τρέχοντος έτους και εντός του ισχύοντος δημοσιονομικού πολυετούς πλαισίου».
Ωστόσο, σε σχέση με την Πανεπιστημίου και το Φάληρο, «δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι για τα έργα αυτά συνεχίζεται η διαδικασία ωρίμασής τους, ώστε οι ελληνικές Αρχές να επανέλθουν σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να αναδειχθεί τόσο η βιωσιμότητά τους όσο και η αναπτυξιακή τους αξία για τον τουρισμό, αλλά και για την περιβαλλοντική βελτίωση της ζωής στην πρωτεύουσα» αναφέρεται.
Σημειωτέον ότι μία ημέρα μετά την αποκάλυψη του «Βήματος» το υπουργείο Υποδομών σημείωνε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα δύο έργα, καθώς θα κατάφερνε να τα εντάξει σε 15 ημέρες στο «νέο ΕΣΠΑ», γνωστότερο ως Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ).
Στις 19 Οκτωβρίου το υπουργείο Υποδομών είχε προωθήσει στην Κομισιόν το σχέδιο για το ενοποιημένο πρόγραμμα Υποδομών και Περιβάλλοντος της επόμενης περιόδου 2014-2020, στο οποίο η υπερδέσμευση πόρων προσέγγιζε το 40% και δημιουργούσε χρηματοδοτικό κενό ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο σχέδιο επεστράφη με παρατηρήσεις από την Κομισιόν. Στα προτεινόμενα έργα, η κυβέρνηση ζητούσε 45 εκατ. ευρώ για την επέκταση του τραμ στην Πανεπιστημίου και 105 εκατ. ευρώ για τα έργα του Φαλήρου.
Η συνέχεια ΕΔΩ
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.