Ανακοίνωση μέτρων – δράσεων από τον Αναπληρωτή Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστο Σπίρτζη για τη διευκόλυνση των πολιτών λόγω της αργίας των τραπεζών
image

Δελτία Τύπου29/06/2015

Ανακοίνωση μέτρων – δράσεων από τον Αναπληρωτή Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστο Σπίρτζη για τη διευκόλυνση των πολιτών λόγω της αργίας των τραπεζών
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι, στον τομέα αρμοδιότητάς του, τις δράσεις αλληλεγγύης και τα μέτρα στήριξης των πολιτών με έμφαση τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, (άνεργοι, συνταξιούχοι), τα οποία θα ισχύσουν καθ’όλο το διάστημα της αργίας των τραπεζών. Ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι «Το κύριο μέλημά μας είναι οι ομάδες του πληθυσμού που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη, όπως είναι οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, ή άλλες ειδικές ομάδες. Και θα είμαστε 24 ώρες το 24ωρο στη διάθεσή τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις», οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, επιβλήθηκαν «με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των δανειστών». Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι μετά το πέρας της αργίας των τραπεζών, οι δράσεις αλληλεγγύης θα συνεχιστούν, ειδικά για τους ανέργους του ΟΑΕΔ, οι οποίοι εφεξής θα μπορούν να μετακινούνται σε όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες δωρεάν. Εντός της ημέρας υπογράφεται η ΚΥΑ για την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων ως προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής τους.
Αναλυτικά ο κ. Σπίρτζης δήλωσε:
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση. Θα ήθελα να σας ενημερώσω για αποφάσεις και δράσεις της κυβέρνησης, σχετικά με διευκολύνσεις των πολιτών λόγω της αργίας των ελληνικών τραπεζών και δράσεις αλληλεγγύης για ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως είναι οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και άλλοι.
Αναλυτικά:
 Πρώτον, κατά το χρονικό διάστημα από 30 Ιουνίου 2015 έως και 6 Ιουλίου 2015, που έχει επιβληθεί με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των δανειστών αργία των τραπεζών, η μετακίνηση με τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες θα γίνεται δωρεάν.
Δεύτερο, για τους συμπολίτες μας που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ, μετά τη λήξη του προηγούμενου μέτρου, θα δοθεί δωρεάν πρόσβαση στις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες. Και εξετάζουμε για να εξοικονομήσουμε χρήματα από άλλες δράσεις, προκειμένου το μέτρο να επεκταθεί και σε αστικές συγκοινωνίες περιφερειακών πόλεων που είναι ιδιωτικές.
Τρίτο: Για την ίδια κατηγορία συμπολιτών μας, δηλαδή όσων είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ, με νομοθετική ρύθμιση διαγράφονται τα διοικητικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί έως σήμερα, ακόμη κι αν έχει ξεκινήσει η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξής τους.
Τέταρτο: καταργούμε μια νομικά παράνομη ενέργεια και πολιτικά και ηθικά κατάπτυστη, τους ελέγχους δηλαδή που γίνονται στις αστικές συγκοινωνίες από μη ελεγκτές και λαμβάνουν ως αμοιβή ποσοστό του προστίμου.
Πέμπτο: Δόθηκε προφορική εντολή στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ να μην διακοπεί καμία σύνδεση λόγω ληξιπρόθεσμης οφειλής όσο οι τράπεζες είναι σε αργία.
Έκτο: στα ΕΛΤΑ ολοκληρώνεται κανονικά η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ, (όσοι πληρωνόντουσαν από τα ΕΛΤΑ). Θα συνεχιστεί η πληρωμή των συντάξεων του ΟΓΑ κανονικά που γίνονταν μέσω ΕΛΤΑ σε συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Εργασίας, όσο και με τον ΟΓΑ.
Να ενημερώσουμε για διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχουν εισπράξεις ότι τα ΕΛΤΑ διαθέτουν υπηρεσίες συναλλαγών και πληρωμών που μπορούν να υλοποιηθούν. (Αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να πάρουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις από τα ΕΛΤΑ).
Έβδομο: Με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου υπήρξε επικοινωνία με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, σταθερής και φορητής για να μην υπάρξουν διακοπές συνδέσεων ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, τηλεφωνίας και internet. Υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον ΟΤΕ, τη VODAFONE, τη WIND και τη FORTHNET. Αναμένουμε μια απάντηση από μια ακόμη εταιρεία, δεν υπάρχουν άλλες στη χώρα. Πιστεύω ότι θα είναι και αυτή θετική και οφείλω να τους ευχαριστήσω γι’ αυτή τη στάση τους.
Όγδοο: Επίσης ζητήθηκε από τους παραχωρησιούχους να μην υπάρχουν διόδια το Σάββατο και την Κυριακή, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συμπολίτες μας για τη συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα. Ορίστηκε μια συνάντηση τις προσεχείς μέρες και αναμένουμε την απάντησή τους.
Ένατο: Έχει γίνει μια ομάδα στο Υπουργείο και για τους εποπτευόμενους φορείς και για τους πολίτες, προκειμένου να καταγράφουμε προβλήματα που δημιουργούνται από την αργία των τραπεζών και να επιλύονται με τον καλύτερο τρόπο και τάχιστα.
Ήδη από σήμερα το πρωί που έγινε αυτή η ομάδα, σας ενημερώνω ότι για τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της αργίας των τραπεζών στα δημόσια έργα, με τις εγγυητικές επιστολές, θα δοθεί η αναγκαία παράταση των δημοπρασιών από το Υπουργείο και θα προβλεφθεί γι’ αυτό το χρονικό διάστημα νομοθετική ρύθμιση άμεσα, ώστε να μπορούν να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές εκ των υστέρων και όχι την ημέρα του διαγωνισμού για τους φορείς του δημοσίου που δεν θα αναβάλουν, αλλά θα υλοποιήσουν τους διαγωνισμούς.
Πιστεύω ότι η κυβέρνηση πολύ συγκροτημένα και με ικανοποιητική προετοιμασία, αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη στάση των δανειστών στη χώρα. Το κύριο μέλημά μας είναι οι ομάδες του πληθυσμού που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη, όπως είναι οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, ή άλλες ειδικές ομάδες. Και θα είμαστε 24 ώρες το 24ωρο στη διάθεσή τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις.
 
Γιάννης Οικονόμου
Τεράστιο λάθος η κατάργηση του ελεγκτικού μηχανισμού κατά της εισιτηριοδιαφυγής και των πλαστών εισιτηρίων χωρίς να έχει προβλεφθεί η αντικατάσταση του
Τα έσοδα της ΟΣΥ από το συγκοινωνιάκο της έργο το 2014 ήταν 117 εκ ευρώ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της τα έσοδα από την κρατική επιχορήγηση που ήταν 100 εκ ευρώ. Στην πραγματικότητα αυτό είναι που επέτρεψε στην εταιρεία να λειτουργεί παρά τις τεράστιες μειώσεις σε επιχορήγηση και προσωπικό.

Είναι αλήθεια ότι οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα. Υπό το πρίσμα αυτό μπορεί κανείς να κατανοήσει την ανάγκη δωρεάν μετακίνησης των πολιτών με τις αστικές συγκοινωνίες για όσο χρονικό διάστημα είναι κλειστές οι τράπεζες. Επίσης είναι λογικό η πολιτεία να μεριμνήσει έτσι ώστε οι άνεργοι να έχουν δωρέαν ή μειωμένη μετακίνηση, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα βρεθεί τρόπος το κράτος να καλύψει το κόστος αυτό.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΟΣΥ εδώ και πάνω από μια δεκαετία αποτελείται από εργαζόμενους της ΟΣΥ, πιστοποιημένους και εκπαιδευμένους από την εταιρεία, οι οποίοι εκτός της βάρδιας τους σε πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες ασκούν έλεγχο κατά της εισιτηριοδιαφυγής και των πλαστών εισιτηρίων. 


Κίνητρο για αυτή την δράση, είναι να έχουν μια αμοιβή από τα πρόστιμα που εισπράτονται από την εταιρεία. Υπήρξαν περιπτώσεις που στη λειτουργία του ελεγκτικού μας μηχανισμού παρατηρήθηκαν προβλήματα και παραβατικές συμπεριφορές, κάτι άλλωστε που συμβαίνει σε κάθε μηχανισμό ελέγχου. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές εφαρμόζοντας το νόμο και τον κανονισμό λειτουργίας της εταιρείας αντιμετωπίσαμε άμεσα και αυστηρά τις συμπεριφορές αυτές. Αυτές οι μεμονωμένες συμπεριφορές όμως δεν μπορούν να ακυρώσουν το γεγονός ότι οι έλεγχοι και τα πρόστιμα που επεβλήθησαν έφεραν στην ΟΣΥ έσοδα 4,5 εκ ευρώ για το 2014 και ταυτόχρονα λειτούργησαν αποτρεπτικά για όλους εκείνους που δεν πληρώνουν εισιτήριο.
Το να καταργείται και να καθυβρίζεται αυτός ο τρόπος και ο μηχανισμός ελέγχου της εισιτηριοδιαφυγής που εφαρμόζεται εδώ και πάνω από μια δεκαετία στις αστικές συγκοινωνίες, χωρίς μάλιστα να υπάρχει κάτι έτοιμο για να τον αντικαταστήσει είναι και άδικο και τεράστιο λάθος.


ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver