Jacques Le Pape: Είναι αυτός ο Γάλλος τεχνοκράτης ο πρόεδρος του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων;



Στενός συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να είναι ο νέος πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, κυβέρνηση και δανειστές κατέληξαν στον διορισμό του Γάλλου Jacques Le Pape στη θέση αυτή.

O Jacques Le Pape υπήρξε για τέσσερα χρόνια Νο 2 του γραφείου της Christine Lagarde όταν η σημερινή επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν υπουργός Οικονομικών, ενώ αμέσως μετά (το 2011) ανέλαβε την θέση του γ.γ. στο Γραφείο Ελέγχων του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Έχει θητεύσει ακόμη δίπλα στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Μεταφορών, ενώ το 1999 υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της γαλλικής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η πιο πρόσφατη θέση του Le Pape ήταν αυτή του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Air France-KLM, από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι τον περασμένο Ιούλιο.

Tο δεύτερο μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του υπερταμείου, που, όπως ορίζει ο νόμος, θα προέρχεται από την ευρωπαϊκή πλευρά, θα είναι Ισπανός. Οι ανακοινώσεις ωστόσο καθυστερούν καθώς οι θεσμοί εκφράζουν ισχυρές επιφυλάξεις σχετικά με τους τρεις Έλληνες που προτείνει η ελληνική πλευρά για τη στελέχωση των εναπομείναντων θέσεων ου Εποπτικού Συμβουλίου.

Διαψεύδει το υπ. Οικονομικών 

Δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία "κλείδωσε" η θέση του προέδρου ή/και απορρίπτεται πρόταση της ελληνικής πλευράς για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου οικονομικών

Η διαδικασία της συζήτησης για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου και της αξιολόγησης των προτάσεων και από τις δύο πλευρές συνεχίζεται. Η καταληκτική απόφαση θα ανακοινωθεί.

Οι κανόνες λειτουργίας του νέου Ταμείου: 

Διοίκηση της Εταιρείας - Εποπτικό Συμβούλιο - Διοικητικό Συμβούλιο 

- Ανώτατο όργανο της εταιρείας είναι η Γενική Συνέλευση, δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών (άρθρο 190, παρ.2).

- Η πλειοψηφία στο Εποπτικό Συμβούλιο (3/5) ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. 

- Ο επικεφαλής (πρόεδρος) του Εποπτικού Συμβουλίου δεν έχει επιπλέον αρμοδιότητες από τα υπόλοιπα μέλη. Δεν έχει διπλή ψήφο, και δεν έχει διαφορετικό σκοπό πέρα από την τήρηση του στόχου και της αποστολής της εταιρείας. 

- Και για τα δύο μέλη των θεσμών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών με δικαίωμα βέτο (άρθρο 191 παρ. 2.β). 

Τι είναι / τι κάνει το Εποπτικό Συμβούλιο; 

- Το Εποπτικό Συμβούλιο εποπτεύει τη λειτουργία της Εταιρείας. Δεν ασκεί την διοίκησή της. Την διοίκηση την ασκεί το Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου επιλέγονται από το Εποπτικό Συμβούλιο μέσα από μια διαφανή διαδικασία. 

- Ο υπουργός Οικονομικών συμμετέχει στην επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου σύμφωνα (άρθρο 192 παρ. 1) για να διασφαλίσει ότι το πρόσωπο που επιλέγεται έχει τα χαρακτηριστικά της μακροπρόθεσμης οπτικής για την Εταιρεία και τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε αυτή. 

- Το Διοικητικό Συμβούλιο, το όργανο που διοικεί το Εταιρεία, υποχρεούται να συζητήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ετήσια έκθεση που καταρτίζει (άρθρο 192, παρ. 2ιβ). Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο ελέγχεται από την Γενική Συνέλευση, δηλαδή τον υπουργό Οικονομικών (άρθρο 190). 

- Το στρατηγικό σχέδιο της Εταιρείας εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών (άρθρο 190, παρ. 2α). 

- Ρητή αναφορά στο νόμο ότι οι ΔΕΚΟ θα επιδιώκουν τη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη των επιχειρήσεων (π.χ. καταναλωτές, εργαζόμενους). 


ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver