Την περασμένη χρονιά ολοκληρώθηκαν μεταβιβάσεις ύψους 447,7 εκατ. ευρώ. Η εικόνα προκύπτει από τον οικονομικό απολογισμό του Ταμείου για ολόκληρο το 2016 και το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν όψει της επίσημης έναρξης της λειτουργίας του Υπερταμείου, που αναμένεται να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο.
Εχει ήδη ξεκινήσει η αξιολόγηση των τριών μελών που έχουν απομείνει στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ «τρέχει» η διαδικασία για τη συμπλήρωση του πενταμελούς συμβουλίου του.
Το ταμείο του ίδιου του ΤΑΙΠΕΔ, που αντλεί τα έσοδά του παρακρατώντας το 0,2% από τα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων, παραμένει προβληματικό καθώς παρουσιάζει ζημιές 2,08 εκατ. ευρώ, που έχουν περιοριστεί σημαντικά έναντι του 2015 όταν είχαν διαμορφωθεί στα 5,32 εκατ. ευρώ.
Την περασμένη χρονιά αυξήθηκαν στα 5,4 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για συμβούλους, έναντι 3,6 εκατ. ευρώ το 2015, κυρίως λόγω των απαιτήσεων της σύμβασης παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά. Στο τέλος του χρόνου το προσωπικό του ΤΑΙΠΕΔ ήταν 60 άτομα, είκοσι περισσότερα σε σχέση με το 2015.
Με την ίδρυση του Υπερταμείου, το ΤΑΙΠΕΔ μετεξελίχθηκε σε μια από τις θυγατρικές του, με διακριτό ρόλο αλλά και με περιορισμό των αρμοδιοτήτων του σε αρκετά περιουσιακά στοιχεία που έχουν ήδη μεταφερθεί στην υπό σύσταση Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ).
Με τον νέο καταμερισμό, το Ταμείο κατέχει μετοχές σε 24 κρατικές επιχειρήσεις και ασκεί τα δικαιώματα του Δημοσίου σε 78 περιπτώσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τα περιφερειακά αεροδρόμια που δεν έχουν παραχωρηθεί, δέκα περιφερειακά λιμάνια και μαρίνες, ενώ έχει την πλήρη κυριότητα σε 111 ακίνητα του Δημοσίου, από τα οποία τα 27 είχαν πουληθεί ώς το τέλος της περασμένης χρονιάς.
Πηγή
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.