Οι ελλείψεις προσωπικού που προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα κατά την έναρξη εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου και η σταδιακά αυξανόμενη επέκταση του έξυπνου εισιτηρίου φαίνεται ότι οδήγησαν τη διοίκηση των ΣΤΑΣΥ στην κατάργηση των εκδοτηρίων με υπάλληλο στους σταθμούς και στη μετακίνηση μεγάλης μερίδας των εργαζομένων που απασχολούνταν στα εκδοτήρια, σε θέσεις σταθμαρχών για την εξυπηρέτηση των επιβατών. Ετσι, αντί να αυξηθούν τα σημεία πώλησης, όπως είχε αρχικώς εξαγγείλει ο ΟΑΣΑ, μέσω της μετακίνησης προσωπικού σε θέσεις εκδοτών από άλλες ειδικότητες, αντίθετα οδεύουν προς κατάργηση. Οι ανάγκες στους σταθμούς ήταν και παραμένουν ιδιαίτερα μεγάλες, καθώς η έλλειψη ενημέρωσης από την εταιρεία καθιστά αναγκαία την παρουσία προσωπικού των ΣΤΑΣΥ στους σταθμούς προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιβάτες στην έκδοση και χρήση του νέου εισιτηρίου. Αποτέλεσμα είναι μεγάλος αριθμός εκδοτηρίων να μείνει χωρίς προσωπικό, ενώ ήδη παρατηρούνταν σημαντικές ελλείψεις στον τομέα αυτό.
Στο μεταξύ, οι σταθμοί μετρό και ηλεκτρικού συνεχίζουν να εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις σε αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων. Κυριότερη αιτία αποτελεί η αστοχία στον σχεδιασμό του συστήματος, καθώς, αρχικά, είχε αποφασιστεί η τοποθέτηση μικρότερου αριθμού αυτόματων μηχανημάτων από τις πραγματικές ανάγκες.
Με δεδομένη, μάλιστα, την καθυστέρηση στην αναβάθμιση των παλαιών εκδοτικών μηχανημάτων, το κενό στο σύστημα ήταν περισσότερο από εμφανές. Ετσι αποφασίστηκε η «μετακόμιση» μηχανημάτων από σταθμούς του τραμ σε σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της αυξημένης ζήτησης.
Σήμερα βρίσκει κανείς ανοιχτό εκδοτήριο σε ορισμένους μόνο από τους 65 σταθμούς του μετρό και ηλεκτρικού, οι οποίοι φυσικά δεν παραμένουν ανοιχτοί καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του μέσου. Συγκεκριμένα, μπορεί κάποιος να βρει εκδοτήρια στους σταθμούς «Κηφισιά», «Πειραιάς», «Ανθούπολη», «Ελληνικό», «Αγία Μαρίνα», «Δουκ. Πλακεντίας», «Αεροδρόμιο», «Αττική», «Ομόνοια», «Μοναστηράκι», «Σύνταγμα», «Κάτω Πατήσια», «Πανεπιστήμιο», «Συγγρού-Φιξ», «Νέος Κόσμος», «Δάφνη», «Ευαγγελισμός» και «Αμπελόκηποι».
Πρόσθετο πρόβλημα προκαλεί η απόφαση για διάθεση μειωμένων εισιτηρίων μόνο μέσω της χρήσης προσωποποιημένης κάρτας, η οποία εκδίδεται πλέον μέσω Διαδικτύου. Εναλλακτικά μπορεί κανείς να καταθέσει αίτηση για την έκδοση κάρτας σε ένα από τα λίγα εκδοτήρια.
Μέχρι πρότινος δεν ήταν εφικτή η προμήθεια μειωμένου εισιτηρίου από αυτόματο μηχάνημα έκδοσης αλλά μόνο από εκδοτήρια σταθμών. Πλέον για να προμηθευτεί κανείς μειωμένο εισιτήριο (ΑμεΑ, παιδιά, φοιτητές, πολύτεκνοι κ.ά.) θα πρέπει να διαθέτει προσωποποιημένη κάρτα απεριορίστων διαδρομών την οποία θα φορτίζει με μειωμένα εισιτήρια.
Στο μεταξύ, έχει κλείσει το σύνολο των σταθμών και το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου έχει ενεργοποιηθεί πλήρως. Πλέον, η είσοδος στις αποβάθρες γίνεται μόνο μέσω πυλών εισόδου - εξόδου σε όλο το μήκος του δικτύου του ηλεκτρικού και του μετρό.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.