Καταρρέουν μέρα με τη μέρα οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι



Το καλύτερο ανέκδοτο για γέλια και για κλάματα είναι ο διορισμένος υπουργός μεταφορών

Άρης Χατζηγεωργίου www.efsyn.gr 

Εκατοντάδες δρομολόγια τρένων ακυρώνονται κάθε εβδομάδα προκειμένου να υλοποιηθούν με καθυστερήσεις και προβλήματα από λεωφορεία ● Δισεκατομμύρια επενδύσεων τις τελευταίες δεκαετίες μοιάζουν σαν να μην έγιναν ποτέ, όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης το τρένο χρησιμοποιείται ως αντίδοτο στην ενεργειακή κρίση και ακρίβεια ● Η εικόνα ωστόσο επιδεινώνεται, παρά τα αθρόα κονδύλια με τα οποία τροφοδοτεί η κυβέρνηση την ιταλική κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων που έχει αγοράσει τον ΟΣΕ ● Η «Εφ.Συν.» προσπάθησε να ενημερωθεί επισήμως από τη Hellenic Train για το ποσοστό των δρομολογίων που εκχωρεί η «ιδιωτικοποιημένη» εταιρεία σε άλλους ιδιώτες, χωρίς να λάβει καμία απάντηση. 

Σε σύντομο ανέκδοτο για γέλια και για κλάματα έχει μετατραπεί ο όρος «ελληνικός σιδηρόδρομος». Εκατοντάδες δρομολόγια τρένων, χωρίς εμφανή λόγο, ακυρώνονται κάθε εβδομάδα προκειμένου να υλοποιηθούν, κακήν κακώς και με καθυστέρηση, από λεωφορεία. Βλάβες και αστοχίες οδηγούν σε πολύωρη κατάρρευση του προγράμματος που εφαρμόζεται πετσοκομμένο εδώ και τρεις μήνες, από τότε που οι Ιταλοί της τέως ΤΡΑΙΝΟΣΕ (νυν Hellenic Train) υπέγραψαν συμφωνία για να εισπράξουν από το Δημόσιο επιδοτήσεις 750 εκατομμυρίων ευρώ στην ερχόμενη 15ετία. 

Η κατάσταση είναι τόσο οριακή που αρκεί ένα πρόβλημα ρουτίνας, όπως μια θραύση στα «κλειδιά αλλαγής» ενός δρομολογίου, για να ταλαιπωρηθούν χιλιάδες επιβάτες άλλων συρμών περιμένοντας με τις ώρες στις αποβάθρες, χωρίς κανείς να τους ενημερώνει πότε και πώς θα εξυπηρετηθούν. Άλλοι εγκλωβίζονται μέσα σε ακινητοποιημένα τρένα ύστερα από κάποιο συμβάν ή –ακόμη χειρότερα– αναγκάζονται να αποβιβαστούν περπατώντας δίπλα στις ράγες. 

Υπάρχουν ακόμη και τα... προγραμματισμένα παράδοξα: Εδώ και μήνες, όσοι ανεβαίνουν σε προαστιακό τρένο στον Πειραιά καλούνται υποχρεωτικά να κατέβουν μαζί με τα μπαγκάζια τους δύο στάσεις παραπάνω στον Ρέντη για να επιβιβαστούν σε άλλου τύπου αμαξοστοιχία προκειμένου να φτάσουν στο αεροδρόμιο. 

Το ελληνικό σιδηροδρομικό σύστημα καταρρέει μέρα με τη μέρα και στέλνει τους πελάτες του στα άλλα μέσα μεταφοράς. Δισεκατομμύρια επενδύσεων στις τελευταίες δεκαετίες μοιάζουν σαν να μην έγιναν ποτέ, την ίδια ώρα που σε αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, οι κυβερνήσεις υιοθετούν πολύ φτηνά πακέτα μετακινήσεων με τρένο ως αντίδοτο στην ενεργειακή κρίση και την πρωτοφανή ακρίβεια. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πάντως, το μόνο που θέλησε να θεσμοθετήσει είναι η σύμβαση Δημόσιας Υπηρεσίας που επιδοτεί τους Ιταλούς της κρατικής Ferrovia dello Stato Italiano (FSI) για να εκτελεί ως άγονα όλα τα δρομολόγια, ακόμη και όσα συνδέουν τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) ή διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». 

Η «Εφ.Συν.» ασχολήθηκε αναλυτικά με το περιεχόμενο αυτής της σύμβασης σε αλλεπάλληλα δημοσιεύματα από το περασμένο Πάσχα (πρώτο εξ αυτών το «Εγκλημα στη σύμβαση με τους Ιταλούς για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ»-23/4/22) και τότε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής επιχείρησε να απαντήσει υποστηρίζοντας ότι για όλα ευθύνονται οι επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ εκείνος τώρα υλοποιεί σωστά την ιδιωτικοποίηση των σιδηρόδρομων σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο επιχείρησε ο κ. Καραμανλής φέρνοντας τη σύμβαση για κατακύρωση στη Βουλή όπου όμως καταψηφίστηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ  ------------>>>  ΕΔΩ




ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver