Μετρό Θεσσαλονίκης: Είμαστε στο 1,5 δισ. κι ακόμα μετράμε...



Περίπου 34% περισσότερο – το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται πλέον στο 1.547.409.000 ευρώ  – έχει κοστίσει το μετρό της Θεσσαλονίκης. Και όλα αυτά μέχρι στιγμής, καθώς ο «λογαριασμός» συνεχώς ανεβαίνει, μέσα από την κατάθεση νέων αιτημάτων από την κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο. 

Το πολύπαθο μετρό οδεύει ολοταχώς προς την πέμπτη παράτασή του, με νέο στόχο την παράδοσή του στα τέλη του φθινοπώρου του 2024 ή, αν ευσταθούν οι τελευταίες πληροφορίες, τον Αύγουστο. 

«Γυρισμός» πάντως δεν υπάρχει, καθώς πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη και η ανάθεση της συντήρησης και λειτουργίας του έργου στη γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΑΤΜ-EGIS για τα επόμενα 12 χρόνια, έναντι 292 εκατ. ευρώ .

Στα παραπάνω ποσά δεν συνυπολογίζονται δύο κατηγορίες εξόδων: 

Πρώτον, οι δαπάνες για πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων, απαλλοτριώσεων, παρακάμψεων δικτύων κ.λπ., δαπάνες που έχουν ήδη συντελεστεί. 

Δεύτερον, οι εκκρεμείς διεκδικήσεις του αναδόχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εκκρεμότητα βρίσκεται μια σημαντική διεκδίκηση της κοινοπραξίας (της τάξης των 20 εκατ. ευρώ) που αφορά την αλλαγή χωροθέτησης του σταθμού Νέας Ελβετίας και δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Επίσης, είναι προφανές ότι ο ανάδοχος θα ζητήσει κάποιας μορφής αποζημίωση για τη νέα παράταση του χρονοδιαγράμματος. Πάντως, τα εκκρεμή αιτήματα αποζημίωσης σήμερα αφορούν 35,7 εκατ. ευρώ.

Κακός σχεδιασμός, παλινωδίες, επαναλαμβανόμενα λάθη, δύο χρεοκοπίες εταιρειών, πολιτικές και δικαστικές αντιπαραθέσεις και πολύ παρασκήνιο χαρακτήρισαν το μετρό της Θεσσαλονίκης. 

Κοινός τόπος θεωρείται πλέον ότι το έργο δεν είχε μελετηθεί επαρκώς και χαραχθεί σωστά (με βασικότερο λάθος τη διέλευσή του κάτω από την Εγνατία, που όλοι γνώριζαν τι συνέπειες θα είχε), αλλά δημοπρατήθηκε εσπευσμένα για πολιτικούς λόγους, με αποτέλεσμα να ανακύψουν από τα πρώτα χρόνια πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα: από την (συνήθη) υποεκτίμηση της διάρκειας των απαλλοτριώσεων και των αρχαιολογικών ανασκαφών, μέχρι τη χωροθέτηση σταθμού μέσα σε ρέμα. 

Ας δούμε συνοπτικά τους βασικούς σταθμούς στην υπόθεση του μετρό της Θεσσαλονίκης.




ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver