Η Ε.ΘΕ.Λ.(Ο.ΣΥ.) ΧΡΩΣΤΑΕΙ 15 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΔΕΠΑ;



Χρέη και οφειλές απειλούν με ενεργειακό βραχυκύκλωμα

Χρέη και οφειλές απειλούν με ενεργειακό βραχυκύκλωμα
Της Μανταλένας Πίου
Σήμα κινδύνου εκπέμπει το σύστημα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της χώρας, που βρίσκεται κοντά στο κράχ κάτω από το βάρος χρεών, τα οποία συνολικά αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ και απειλούν τον ομαλό εφοδιασμό με φυσικό αέριο, που μπορεί να φέρει μπλακάουτ και στην ηλεκτροδότηση. Οι συσσωρευμένες οφειλές προς τη ΔΕΠΑ εκτιμάται ότι πλησιάζουν τα 600 εκατ. ευρώ και είναι το αποτέλεσμα ενός ντόμινο χρεών, που ξεκινά από τη ΔΕΗ, προς την οποία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών, επιχειρήσεων και δημοσίου έχουν φθάσει το 1,2 δισ. ευρώ, διαπερνά όλους τους παίκτες της αγοράς, τις δυο θυγατρικές της, τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού) και τον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτικής Ενέργειας) και τις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για να καταλήξει στην υπό πώληση κρατική εταιρεία αερίου.
Χρέη
Χρέη και οφειλές απειλούν με ενεργειακό βραχυκύκλωμα
Πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης κάλεσε τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς να εξοφλήσουν χρέη ύψους 393 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία, τα οποία έχουν προκύψει από το αέριο που αγοράζουν προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εταιρείες όμως αδυνατούν να πληρώσουν γιατί δεν έχουν εξοφληθεί από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ για την ενέργεια που εγχύουν στο σύστημα, προς τους οποίους χρωστά η ΔΕΗ.... κ.λπ. Mάλιστα οι ιδιώτες ηλεκτροπααγωγοί σκοπεύουν να προβούν σε καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά της ΔΕΗ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Στη ΔΕΠΑ φέρεται επίσης να οφείλει περί τα 100 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ, πράγμα που η επιχείρηση ηλεκτρισμού το αρνείται, γύρω στα 70 εκατ. ευρώ η ΒΦΛ η οποία λέγεται ότι έχει περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία να τα ξεπληρώσει, γύρω στα 15 εκατ. ευρώ η ΕΘΕΛ κ.λπ.
Το αποτέλεσμα είναι η ΔΕΠΑ να αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας και να ανακυκλώνει το δάνειο των 100 εκατ. ευρώ που έχει πάρει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρόσφατα έλαβε τρίμηνη παράταση για την αποπληρωμή του, τη στιγμή που καλείται να πληρώσει τους ξένους προμηθευτές αερίου, όπως η ρωσική Gazprom, η αλγερινή Sonatrach, η τουρκική Botas και οι διάφορες εταιρείες από τις οποίες προμηθεύεται φορτία υγροποιημένου αερίου (LNG) στη σποτ αγορά.
«Τα χρήματα για τις αγορές αερίου μπορεί να φθάνουν ως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Μετά όμως τι θα γίνει, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση» αναρωτιόταν στέλεχος της ΔΕΠΑ, που την περίοδο αυτή αναγκάζεται να αγοράζει έξτρα ποσότητες αερίου σποτ, τις οποίες μάλιστα προπληρώνει, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα, επειδή τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο δουλεύουν στο φουλ, καθώς οι καταναλωτές έχουν υποκαταστήσει το ακριβό πετρέλαιο με κλιματιστικά, σόμπες και άλλα ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης.
Τους επόμενους, παραδοσιακά πιο «κρύους μήνες» η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, ενώ τίποτα δεν αποκλείει να επαναληφθούν τα φαινόμενα των προηγούμενων χρόνων, όταν ο παγετός στην Ευρώπη μείωνε ή και έκλεινε τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, αναγκάζοντας τη ΔΕΠΑ να προμηθεύεται έξτρα φορτία LNG στη σποτ αγορά, πληρώνοντας μετρητά.
Φήμες τις οποίες διαψεύδει η ΔΕΠΑ, αποδίδουν μάλιστα το «αλλαλούμ» με ένα φορτίο υγροποιημένου αερίου (LNG) στα μέσα Δεκεμβρίου σε οικονομική αδυναμία της εταιρείας να το πληρώσει. Κύκλοι της ΔΕΠΑ αναφέρουν ότι το φορτίο αυτό δεν της παραδόθηκε στις 7/12 όπως είχε συμφωνηθεί, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η συγκεκριμένη παραγγελία και η εταιρεία να ζητήσει την επίσπευση παράδοσης ενός φορτίου LNG από τη Sonatrach, το οποίο μάλιστα επαύξησε στα 110.000 κ.μ. από 70.000 κ.μ. αρχικά. Στις οριακές συνθήκες που λειτουργεί η αγορά το παραμικρό «οικονομικό ατύχημα» μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες.
Συμψηφισμοί
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η ΔΕΗ πρέπει να σταματήσει ή να περιορίσει την τακτική των συμφηψισμών με τον ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ, προκειμένου να επιμεριστεί το έλλειμμα σε όλους τους παραγωγούς ηλεκτρισμού και να μην μετακυλίεται όλο στη ΔΕΠΑ. Ταυτόχρονα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα εξετάζουν τη δυνατότητα να ξεπληρώσει το δημόσιο τις οφειλές του προς τη ΔΕΗ, προκειμένου να τρέξει ζεστό χρήμα στο σύστημα, να πληρωθούν οι ιδιώτες και με τη σειρά τους να εξοφλήσουν τη ΔΕΠΑ.
Τα χρέη του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ φθάνουν τα 170 εκατ. ευρώ. Μόλις προχθές, το Δημόσιο πλήρωσε 52 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από οφειλές για τους φωτεινούς σηματοδότες που είχαν συσσωρευτεί τα τελευταία 16 χρόνια! Αυτούσιο όμως το ποσό πήγε για την εξόφληση δανείου.
  • Οι συσσωρευμένες οφειλές προς τη ΔΕΠΑ εκτιμάται ότι πλησιάζουν τα 600 εκατ. ευρώ και είναι το αποτέλεσμα ενός ντόμινο χρεών, που ξεκινά από τη ΔΕΗ, προς την οποία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών, επιχειρήσεων και δημοσίου έχουν φθάσει το 1,2 δισ. ευρώ
 http://www.imerisia.gr/
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver