Αντώνης Σταματόπουλος: «Δεν υπάρχει μέση, στη μέση θα σε φάει η σφαίρα»



Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ Εκλέχτηκε γραμματέας της ΠΑΣΚΕ Μετρό, αλλά στις περασμένες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο σκληροπυρηνικός -όπως χαρακτηρίζεται- πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό, Αντώνης Σταματόπουλος, τα βάζει με όλους και με όλα. Μπροστά στην «απειλή» της επιστράτευσης προτάσσει την απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΜ. Ο πολυσυζητημένος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό, Αντώνης Σταματόπουλος (αριστερά), αιχμή του δόρατος στις κινητοποιήσεις εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς 
Ο πολυσυζητημένος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό, Αντώνης Σταματόπουλος (αριστερά), αιχμή του δόρατος στις κινητοποιήσεις εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Οι τελευταίες πολυήμερες κινητοποιήσεις με τους συρμούς του Μετρό πλήρως ακινητοποιημένους, έχουν φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης την κυβέρνηση, με τον υπουργό να εξετάζει αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την κήρυξη απεργιών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Η δημοσιότητα για τον 64χρονο πρόεδρο του σωματείου ξεκίνησε το καλοκαίρι το 2009, όταν οι συρμοί του Μετρό σταμάτησαν και πάλι για αρκετές μέρες. Αιτία, οι απόλυσεις 250 εργαζομένων, οι οποίες έγιναν με βάση σχετικό πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Αντ. Σταματόπουλος τότε επικαλείται «την έλλειψη θεσμικού πλαισίου της εταιρείας που λειτουργεί ως Α.Ε. ενώ είναι δημόσια υπηρεσία» και κατακεραυνώνει τους άμεσα εμπλεκομένους ότι «χρησιμοποίησαν ένα πόρισμα μιας ανεξάρτητης αρχής για να πλήξουν εργατικά δικαιώματα».
Ενα χρόνο μετά, όταν η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου επιχειρεί τις ριζικές ανατροπές τόσο στις εργασιακές σχέσεις όσο και στην οργάνωση και λειτουργία των ΜΜΜ, ο συνδικαλιστής διαχωρίζει πλήρως τη θέση του. Αποχωρεί από την ΠΑΣΚΕ και καταγγέλλει «τη δεύτερη χούντα στην οποία αποφασίζουν και διατάσσουν».

«Εγώ πίστευα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σοσιαλιστές. Δεν πίστευα ότι οι σοσιαλιστές απολύουν κόσμο, καταργούν συλλογικές συμβάσεις, χτυπούν με τα ΜΑΤ διαδηλωτές και εργαζόμενους μέσα στο μετρό και ρίχνουν χημικά. Αφήνουν να λιποθυμούν τα παιδιά στο σχολείο από την πείνα, να αυτοκτονεί κόσμος και οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ να κάνουν ότι δεν βλέπουν. Αυτοί είναι δεξιοί νεοφιλελεύθεροι».

Ο καταγγελτικός του λόγος δεν περιορίζεται στα συνδικαλιστικά κλισέ, και δεν απευθύνεται αυστηρά και μόνο στους εργαζομένους των ΜΜΜ: «Πρέπει να διαλέξουμε πλευρά. Υπάρχουν για μένα οι γερμανοτσολιάδες και οι απέναντι. Δεν υπάρχει μέση, στη μέση θα σε φάει η σφαίρα».
Η σχέση του με τη ΓΣΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια δεν είναι η καλύτερη. Κατά καιρούς έχει δηλώσει ότι η «ΓΣΕΕ δεν μας στηρίζει πουθενά».

Το 2011 και 2012 το σωματείο προχωρά σε νέες κινητοποιήσεις. Τις ημέρες ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, τότε που το πολυπληθές κίνημα των Αγανακτισμένων δέχεται τόνους χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, με πρωτοβουλία των εργαζομένων ανοίγει η κεντρική είσοδος του 'ετρό στην πλατεία Συντάγματος. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο τραυματισμένοι και «ψεκασμένοι» διαδηλωτές, τους οποίους στη συνέχεια περιθάλπουν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.

Σ' αυτή τη διετία, «στο μέτωπο των κοινών αγώνων», συναντιέται με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Οποτε τους χρειάστηκα, ήταν δίπλα μου», έλεγε σε μία από τις προεκλογικές του ομιλίες.
Η ένταξη των εργαζομένων του κλάδου στα ΜΜΜ στο εννιαίο «φτωχολόγιο» είναι η αιτία των τρεχουσών κινητοποιήσεων. Ο κ. Σταματόπουλος δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει. Το χειρόφρενο των συρμών θα παραμείνει τραβηγμένο κι αυτό το 24ωρο. Και έπεται συνέχεια...
 http://www.enet.gr/
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver