Αποζημίωση σε μοτοσυκλετιστή για τραυματισμό λόγω καθίζησης οδοστρώματος



Αποζημίωση 7 χιλιάδων ευρώ θα καταβάλει η Περιφέρειας Αττικής σε μοτοσυκλετιστή που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα, λόγω της κακής κατάστασης του οδοστρώματος στη Λεωφόρο Παιανίας - Μαρκοπούλου, με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.
Το τροχαίο είχε σημειωθεί τον Μάιο του 2003 στη Λ. Παιανίας – Μαρκοπούλου, στο ύψος του νεκροταφείου Μαρκοπούλου, όπου το οδόστρωμα είχε υποστεί καθίζηση, δημιουργώντας λακκούβες και εξογκώματα, με αποτέλεσμα η μοτοσυκλέτα να αναπηδήσει, να ανατραπεί και να πέσει στην άσφαλτο ο οδηγός, ο οποίος σύρθηκε στο αντίθετο ρεύμα και προσέκρουσε σε αυτοκίνητο.

Ο οδηγός είχε τραυματιστεί στο δεξί χέρι, υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στο ΚΑΤ, ενώ μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, υπεβλήθη σε κινησιοθεραπεία και φυσιοθεραπευτική αγωγή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, ο οδηγός θα παραμείνει διά βίου σε μερική αναπηρία.
 
Το δικαστήριο έκρινε ότι η Περιφέρεια Αττικής όφειλε να παρακολουθεί την κατάσταση του οδοστρώματος και να παρεμβαίνει για την αποκατάσταση των ζημιών. Επίσης, έκρινε ότι έπρεπε να λαμβάνει προληπτικά μέτρα κατόπιν τακτικών ελέγχων και να τοποθετεί προειδοποιητικές πινακίδες σε περίπτωση κακής κατάστασης του οδοστρώματος.
 
Παράλληλα, το Πρωτοδικείο έκρινε ότι η πρόκληση του επίδικου τροχαίου ατυχήματος οφείλεται αποκλειστικά στην παράνομη συμπεριφορά των αρμόδιων οργάνων της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν την ευθύνη για αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε στον οδηγό της μοτοσυκλέτας (άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα).
 
Το δικαστήριο επιδίκασε στον οδηγό 7 χιλιάδες ευρώ για ηθική, ψυχική και σωματική βλάβη, αλλά και τα έξοδα από το ατύχημα (φυσικοθεραπείες, δαπάνη τρία ευρώ ημερησίως για εμπλουτισμό της τροφής του προς ταχύτερη αποκατάσταση της υγείας του κ.λπ.). 
 
Ωστόσο, το Πρωτοδικείο δεν δέχτηκε το αίτημα του οδηγού να του καταβληθούν τα έξοδα για το ταξί που χρησιμοποίησε κατά το διάστημα της θεραπείας του .
 
Πηγή: ΑΜΠΕ
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver