Η «τρύπα» 60 εκατ. και το «ξήλωμα» της διοίκησης ΟΑΣΑ




«Tρύπα» 60 εκατ. οδήγησε σε «ξήλωμα» της διοίκησης ΟΑΣΑ-Τι θα γίνει με τα εισιτήρια Με τον δικό της τρόπο και χωρίς να δίνει καμία σημασία στις διαδικασίες που όφειλε να ακολουθήσει λειτουργούσε η διοίκηση του ΟΑΣΑ η οποία «ξηλώθηκε» χθες, με συνοπτικές διαδικασίες από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Αυτό τονίζουν πηγές του υπουργείου, οι οποίες προσθέτουν ότι εξαιτίας των παραλείψεων της, έμεινε «φέσι» 60 εκατομμυρίων ευρώ στον Οργανισμό.
Ο ΟΑΣΑ για τρία συνεχόμενα χρόνια, δηλαδή τα έτη 2011, 2012 και 2013 δεν είχε φροντίσει να προχωρήσει στην συμβασιοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων των υπουργείων, δικαιούχοι των οποίων κάνουν χρήση των μειωμένων εισιτηρίων που προσφέρονται σε διάφορες ομάδες όπως μαθητές, στρατευμένοι, πολύτεκνοι άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λπ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αποτέλεσμα της αδιαφορίας (;) που υπήρξε από την πλευρά της διοίκησης ήταν ο ΟΑΣΑ να χάσει περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ τα οποία αντιστοιχούσαν στο κόστος των υπηρεσιών αυτών για τα έτη 2011 και 2012, ενώ είναι κάτι περισσότερο από ορατός ο κίνδυνος τα ποσά αυτά να χαθούν και για το τρέχον έτος, αφού δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις και δεν έχουν προβλεφθεί τα αντίστοιχα κονδύλια στον προϋπολογισμό.
Ωστόσο ειδικά για το 2013 θα καταβληθεί προσπάθεια ο ΟΑΣΑ να καταφέρει να εισπράξει τα ποσά αυτά ή τουλάχιστον μέρος τους.

Ενημέρωναν με επιστολές

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η διοίκηση του ΟΑΣΑ αντί να φροντίζει ως όφειλε να προχωρά στην τιμολόγηση και την συμβασιοποίηση των οφειλών προκειμένου στην συνέχεια αυτές να πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό ακολουθούσε την παλιά τακτική, δηλαδή με επιστολή της ενημέρωνε τα εμπλεκόμενα υπουργεία για τις οφειλές, διαδικασία η οποία, όμως δεν εξασφάλιζε την πληρωμή.
Πλέον, τα ποσά αυτά καταγράφονται στον ΟΑΣΑ ως ζημιές. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Μεταφορών, μόλις το 2010 πέρασαν στο δημόσιο χρέος ποσά ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αποτελούσαν οφειλές φορέων προς τον ΟΑΣΑ που δεν είχαν πληρωθεί.
Η διαπίστωση της κατάστασης αυτής προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος ζήτησε άμεσα την παραίτηση της διοίκησης. Εκείνο που σημειώνονταν από την πλευρά του υπουργείου είναι ότι κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα έχουν αλλάξει και εξακολουθούν να λειτουργούν όπως πολλά χρόνια πριν.
Αξιοσημείωτο είναι δε ότι από καιρού εις καιρόν η διοίκηση του ΟΑΣΑ έθετε το ζήτημα των ανείσπρακτων οφειλών υποστηρίζοντας ότι δημιουργούσαν προβλήματα στην λειτουργία του Οργανισμού και των θυγατρικών του.
Μάλιστα πρέπει να αναφέρουμε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο την διοίκηση την οποία καθαίρεσε ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ αλλά και την προηγούμενη, αφού η διοίκηση υπό τον κ. Δελούκα είχε τοποθετηθεί στον ΟΑΣΑ τον Νοέμβριο του 2012 μετά τον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης. Ο κ. Δελούκας ήταν πρόταση της ΔΗΜΑΡ.
Πηγές της απερχόμενης διοίκησης, πάντως, εκείνο που σχολίαζαν είναι ότι οι ανείσπρακτες οφειλές ήταν μάλλον η πρόφαση παρά η αιτία της απομάκρυνσης. Οι ίδιες πηγές παραδέχονταν ότι υπήρχε θέμα με τις οφειλές των υπουργείων σημειώνοντας όμως ότι είχε δρομολογηθεί η είσπραξη των μεγαλύτερων ποσών. Επίσης εκείνο που τονίζεται είναι ότι οι επιστολές για τις οφειλές είναι πάγια πρακτική, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε ο ΟΑΣΑ να οδηγηθεί σε δικαστική διεκδίκηση των οφειλομένων.

Απετράπη η αύξηση των εισιτηρίων

Το θέμα γίνεται ακόμη περισσότερο σοβαρό αν ληφθεί υπόψη ότι η ελλειμματική λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς ήταν η βασική αιτία για συζητούμενη αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων.
Αξιόπιστες πηγές του υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ σημείωναν ότι μετά από «σκληρή μάχη» η αύξηση στα εισιτήρια απετράπη. Ωστόσο οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αν ο ΟΑΣΑ είχε στα ταμεία του τα 60 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να γίνει λόγος ακόμη και για μείωση της τιμής, αφού θεωρείται βέβαιο ότι το χαμηλότερο κόστος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων λόγω αύξησης της χρήσης.
Όμως κάτι τέτοιο θεωρείται πλέον αδύνατο ακόμη και να τεθεί υπό συζήτηση καθώς το ποσό της κρατικής επιδότησης προς τις αστικές συγκοινωνίες θα είναι μειωμένο κατά 46 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014.
Μάλιστα στην προσπάθεια να αποφύγει τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων κατά 25% το αρμόδιο υπουργείου το τελευταίο διάστημα συζητούσε ακόμη και το ενδεχόμενο η όποια αύξηση επιβάλλονταν να αφορούσε στις οδικές συγκοινωνίες, δηλαδή λεωφορεία και τρόλεϊ, καθώς τα μέσα σταθερής τροχιάς έχουν καταφέρει να περάσουν σε λειτουργική κερδοφορία και, εφόσον αυτή συνεχιστεί, δεν θα χρειαστούν επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Από τα στοιχεία που προέρχεται από τον ισολογισμό του ΟΑΣΑ και αφορούν στο 2012 προκύπτει ότι την προηγούμενη χρονιά η κρατική επιχορήγηση ανήλθε στα 197,6 εκατ., έναντι 157,8 εκατ. το 2011. Οι "Οδικές Συγκοινωνίες" (λεωφορεία, τρόλεϊ) επιδοτήθηκαν με 156,2 εκατομμύρια ευρώ λαμβάνοντας την μερίδα του λέοντος.

 http://www.euro2day.gr/
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver