Το σχέδιο αναδιοργάνωσης των συγκοινωνιών της Αθήνας



ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΓΡΑΜΜΕΣ, ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΡΟ

Ανατρέπεται σε δύο χρόνια ο χάρτης των συγκοινωνιών στην Αττική

Ανατρέπεται σε δύο χρόνια ο χάρτης των συγκοινωνιών στην Αττική
Της Μαρίας Μόσχου
Σημαντικές αλλαγές δρομολογούνται στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, οι οποίες μέσα στο 2015 αναμένεται να αλλάξουν εικόνα. Η κατάργηση ή η τροποποίηση πολλών γραμμών - κορμών και η ανάπτυξη των τροφοδοτικών γραμμών προς τα μέσα σταθερής τροχιάς αλλά και η ενίσχυση σύνδεσης με λεωφορεία και τρόλεϊ των περιοχών χωρίς μέσα σταθερής τροχιάς αποτελούν το βασικό κορμό.
Το σχέδιο αναδιοργάνωσης των συγκοινωνιών της Αθήνας το οποίο θα βρίσκεται σε εξέλιξη τα επόμενα δύο χρόνια, η μελέτη του οποίου ξεκίνησε τον Μάρτιο 2014 και εκπονείται από συγκοινωνιακό γραφείο υπό την επίβλεψη του ΟΑΣΑ, προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2014, ενώ η πρώτη φάση της μελέτης έχει ήδη υποβληθεί στον όμιλο ΟΑΣΑ.
Η συγκεκριμένη μελέτη εξετάζει την αναδιοργάνωση του δικτύου των επιφανειακών μέσων (λεωφορεία, τρόλεϊ) με βάση τη λειτουργική απόδοση των γραμμών, τη συνεργασία με τα μέσα σταθερής τροχιάς, την πλήρη συγκοινωνιακή κάλυψη όλων των περιοχών, τις υπάρχουσες δυνατότητες των συγκοινωνιακών φορέων κ.ά. Στόχος είναι ένα νέο δίκτυο, προσαρμοσμένο στις τρέχουσες συγκοινωνιακές απαιτήσεις του επιβάτη, όπου τελικά θα απαιτείται μικρότερος χρόνος για τις μετακινήσεις με τα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Ανατρέπεται σε δύο χρόνια ο χάρτης των συγκοινωνιών στην Αττική
Σταθερός κορμός
Μιλώντας στην «Η» ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ κ. Γ. Δημητριάδης τόνισε ότι στόχος των αλλαγών -η επόμενη φάση των οποίων αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες- είναι η δημιουργία ενός σταθερού κορμού, το οποίο θα τροφοδοτούν λεωφορεία και τρόλεϊ.
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του νέου συστήματος οι γραμμές των μέσων σταθερής τροχιάς αποτελούν το κύριο δίκτυο του συστήματος. Δημιουργούνται τροφοδοτικές γραμμές προς τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς καθώς και προς τα τοπικά συγκοινωνιακά κέντρα, στα άκρα κυρίως των γραμμών κορμού, οι οποίες θα λειτουργούν πλέον συμπληρωματικά και θα μεταφέρουν τους επιβάτες στο κύριο δίκτυο.
Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Παράλληλα, γίνονται διάφορες παρεμβάσεις για τις μετακινήσεις οι οποίες δεν εξυπηρετούνταν από την προηγούμενη δομή του δικτύου. Συγχρόνως επανεξετάζεται η συχνότητα των δρομολογίων σε όλες τις γραμμές ώστε να γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές, όπου απαιτείται, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως τις μετρήσεις επιβατικής κίνησης που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Το δίκτυο σήμερα
Λεωφορειακές γραμμές, κορμοί που ξεπερνούν και τη μία ώρα ανά κατεύθυνση και κοστίζουν σημαντικά στον ΟΑΣΑ καθώς δεσμεύουν λεωφορεία αλλά και οδηγούς δημιουργώντας σημαντικές καθυστερήσεις μπαίνουν στο στόχαστρο του Οργανισμού.
Ανατρέπεται σε δύο χρόνια ο χάρτης των συγκοινωνιών στην Αττική
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό είχαν οδηγήσει πέρυσι τον χειμώνα σε καθυστερήσεις δρομολογίων που άγγιζαν και τα πενήντα λεπτά σε ορισμένα δρομολόγια κάνοντας τους επιβάτες να αγανακτούν. Και αυτό γιατί οι αλλαγές στις λεωφορειακές γραμμές έρχονται με πολλά χρόνια καθυστέρησης.
Από το καλοκαίρι του 2010 που είχαν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις στο δίκτυο της τότε ΕΘΕΛ με την κατάργηση και τροποποίηση 14 λεωφορειακών γραμμών δεν είχαν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις στο δίκτυο, αν και αυτό είχε ανακοινωθεί από το 2009.
Οι αλλαγές στις γραμμές γινόταν μόνο τοπικά με την παράδοση των νέων σταθμών του μετρό και όχι στην έκταση όλου του δικτύου. Αν και ο Πειραιάς με την Κηφισιά συνδέονται με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο υπάρχουν δύο λεωφορειακές γραμμές που συνδέουν τις δύο πόλεις και οι οποίες τις ώρες αιχμής μπορεί να ξεπεράσουν τη μία ώρα διαδρομής ανά κατεύθυνση. Κάτι τέτοιο ουσιαστικά σημαίνει ότι ένας οδηγός δεσμεύεται σε όλη τη βάρδιά του να κάνει τρία τέτοια δρομολόγια.
Στόχος του ΟΑΣΑ είναι η ενίσχυση των δρομολογίων στην οδό Κηφισίας η οποία δεν καλύπτεται από μέσα σταθερής τροχιάς και εξυπηρετεί μεγάλους αλλά και πολλούς δήμους.
Σύντομες διαδρομές - ευέλικτο σύστημα
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους της ΟΣΥ αν οι γραμμές είναι πιο μικρές σε μήκος τότε το σύστημα γίνεται πιο ευέλικτο και οι καθυστερήσεις μειώνονται σημαντικά. Παράλληλα το κέντρο συνεχίζει να «βομβαρδίζεται» από γραμμές που καταλήγουν από κάθε κατεύθυνση της Αττικής. Ο Πειραιάς έχει γραμμές που ξεκινούν από το λιμάνι και φτάνουν μία στην Ομόνοια, μία στο Σύνταγμα, μία στην Ακρόπολη, μία στον Υμηττό και την Ηλιούπολη. Οι γραμμές αυτές θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με πολύ μικρότερες διαδρομές, οι οποίες θα «εξοριστούν» από το κέντρο της Αθήνας.
Στο ίδιο πλαίσιο και οι γραμμές - κορμοί από τα Ανω Λιόσια, τη Ζοφριά, το Μενίδι και τους Θρακομακεδόνες που φτάνουν μέχρι τον σταθμό Λαρίσης με την οδό Φυλής και την Οδό Δημοκρατίας, οι οποίες εξυπηρετούν μόνο ένα αυτοκίνητο ανά κατεύθυνση να είναι αδιαπέραστες. Οι γραμμές αυτές θα μπορούσαν να είναι τροφοδοτικές προς τους σταθμούς Προαστιακού στα Ανω Λιόσια και ΣΚΑ (Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών).
Την ίδια στιγμή οι γραμμές που ξεκινούν από την Ακαδημίας και κατευθύνονται προς Βούλα, Γλυφάδα (2 γραμμές), Άγιο Κοσμά θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται από γραμμές που φτάνουν στο σταθμό Ελληνικού μειώνοντας σημαντικά τη διάρκεια της διαδρομής και εξασφαλίζοντας αυξημένες συχνότητες δρομολογίων.
Γ. Δημητριάδης διευθύνων συμβούλος του ΟΑΣΑ
«Θέλουμε λεωφορειακές γραμμές που θα μπορούμε να ελέγχουμε τις συχνότητες και να μην έχουν ιδιαίτερα μεγάλη απόσταση και σαφώς δεν θα ακολουθούν το δίκτυο του μετρό. Όπου δεν υπάρχει μετρό ενισχύονται οι λεωφορειακές γραμμές που υπάρχουν και εξετάζεται και το ενδεχόμενο για νέες γραμμές. Οι αλλαγές θα γίνουν σε δύο φάσεις. Η μία θα είναι στους επόμενους μήνες, ενώ η δεύτερη που θα είναι και πιο εξονυχιστική θα γίνει αργότερα, ώστε μέσα στο 2016 που θα έχουμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την τηλεματική να ξεκινήσει μία νέα εποχή για τον Όμιλο ΟΑΣΑ. Τα μέσα είναι συμπληρωματικά και θα τα συνδυάσουμε ώστε να καταφέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».
Γρήγορη πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας
Οι αλλαγές που ήδη δρομολογούνται
Οι κάτοικοι του Δήμου Πετρούπολης, Ιλίου, Καματερού θα μπορούν να μετακινούνται πλέον, από και προς τον σταθμό Ανθούπολης, μέσω τροποποίησης της διαδρομής των υπαρχουσών γραμμών 704 και 747. Οι γραμμές αυτές καταλήγουν σήμερα περίπου στο κέντρο της Αθήνας (σταθμός μετρό Αττική). Με τον νέο σχεδιασμό θα καταλήγουν στον σταθμό μετρό Ανθούπολης, ώστε με τη συνδυασμένη χρήση λεωφορείων και μετρό να επιτυγχάνεται γρήγορη πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και σε όλες τις περιοχές που εξυπηρετούνται από το δίκτυο μετρό.
Ιδρύεται γραμμή από Αχαρνές προς το νοσοκομείο Αγ. Αναργύρων Κηφισιάς, ώστε να εξασφαλίζεται η σύνδεση των κατοίκων των περιοχών Αχαρνών, Θρακομακεδόνων, Α. Λιοσίων, Αγ. Αναργύρων με το νοσοκομείο.
Τροποποιείται η διαδρομή της γραμμής 444 ώστε να συνδέεται απευθείας η περιοχή Άνω Πατησίων, Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας με το σταθμό Ειρήνη και το ΟΑΚΑ. Τροποποιείται η διαδρομή της γραμμής 420 ώστε να συνδέει τον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων Κηφισού με τον σταθμό μετρό Αγ. Αντωνίου για τη ταχύτερη μετακίνηση των ταξιδιωτών. Η τροποποίηση αυτή της γραμμής 420 θα έχει επιπλέον ως αποτέλεσμα την απευθείας σύνδεση του άξονα της λεωφ. Κηφισού (Δυτ. Αθήνα) με το δίκτυο μετρό. Μετατροπές υπαρχουσών γραμμών, οι οποίες καταλήγουν στο κέντρο της Αθήνας σε τοπικές τροφοδοτικές γραμμές προς σταθμούς μετρό:
Τροφοδοτικές γραμμές
Τροποποιούνται οι διαδρομές των γραμμών Α4, Β8, Γ10, Γ12, Α16 οι οποίες συνδέουν σήμερα διάφορες περιοχές με το κέντρο της Αθήνας και μετατρέπονται σε τροφοδοτικές γραμμές, με καλύτερη συχνότητα δρομολογίων, προς τους πλησιέστερους σταθμούς μετρό, για να επιτευχθεί η ταχύτερη μετακίνηση των κατοίκων των περιοχών αυτών και η μείωση του συνολικού χρόνου ταξιδιού του επιβάτη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό:
  • Η γραμμή Α4 θα συνδέει τις περιοχές Άνω Γλυφάδας, Αργυρούπολης, Κ. Ηλιούπολης με το σταθμό Αγ. Δημητρίου.
  • Η γραμμή Β8 τις περιοχές Ν. Φιλαδέλφειας, Μεταμόρφωσης με το σταθμό Άνω Πατησίων.
  • Η γραμμή Γ10 τις περιοχές Ανάκασας, Αγ. Αναργύρων με το σταθμό Κάτω Πατησίων.
  • Η γραμμή Α16 τη περιοχή Ελευσίνας με το σταθμό Αιγάλεω μέσω της Ιεράς οδού.
Παράλληλα η γραμμή 154, η οποία συνδέει σήμερα τη περιοχή της Βούλας ? Άνω Γλυφάδας με το σταθμό μετρό Αγ. Δημητρίου, τροποποιείται και θα καταλήγει στο σταθμό μετρό Ελληνικού (μείωση του χρόνου διαδρομής της γραμμής) ώστε να επιτυγχάνεται η ταχύτερη πρόσβαση των κατοίκων των περιοχών αυτών στο δίκτυο μετρό.
Σχεδιασμός
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό προβλέπεται η ίδρυση δύο νέων περιμετρικών λεωφορειακών γραμμών στα ίχνη του εσωτερικού δακτυλίου της Αθήνας, μίας αριστερόστροφης και μίας δεξιόστροφης, οι οποίες θα λειτουργούν για να εξυπηρετούν τις περιφερειακές μετακινήσεις του κέντρου, για όσους επιβάτες δεν επιθυμούν να μετακινηθούν εντός της κεντρικής ζώνης της Αθήνας. Οι γραμμές αυτές θα διέρχονται από σταθμούς μετρό και θα διασταυρώνονται σε κεντρικούς άξονες με λεωφορειακές γραμμές κορμού, ώστε να λειτουργούν συνδυασμένα στο νέο δίκτυο.
Όλες οι αλλαγές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες. http://www.imerisia.gr/
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver