Βαγγέλης Στολάκης www.makthes.gr
Τι συμβαίνει με τα οχήματα που αγόρασε ο δήμος Θεσσαλονίκης από τη Λειψία και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του δόθηκε το πράσινο φως για να μπορέσει να αξιοποιήσει χρήματα από τα ανταποδοτικά τέλη; Γιατί ακόμα καθυστερούν να έρθουν όλα στη Θεσσαλονίκη και να βγουν στους δρόμους της πόλης και ο ΟΑΣΘ αναγκάζεται να δαπανά υπέρογκα ποσά για την... φύλαξή τους σε αποθήκη της Γερμανίας; Γιατί τα... ναύλα για να φτάσουν στην Θεσσαλονίκη αγγίζουν τις 300.000; Ίσως να φταίει ο κορονοϊός. Ίσως όμως και να μην φταίει μόνο η πανδημία.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα λεωφορεία τα αγόρασε ο δήμος Θεσσαλονίκης από την Λειψία έναντι 11.000 ευρώ το καθένα και τα παραχώρησε στον ΟΑΣΘ προκειμένου να ενισχυθεί το συγκοινωνιακό έργο στη Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα «στήθηκαν» φιέστες τόσο για την υπογραφή της συμφωνίας όσο και κατά την άφιξη των πρώτων οχημάτων.
Μόνο που τις αναμνηστικές φωτογραφίες υπουργού, προέδρου ΟΑΣΘ και δημάρχου ήρθε να επισκιάσει ένα αρνητικό γεγονός. Στις αρχές του μήνα ένα από τα λεωφορεία που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη έπιασε φωτιά, με την διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης να κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για «αβελτηρίες και καθυστερήσεις».
Και αυτό διότι, όπως λένε έμπειρα στελέχη και μηχανικοί του ΟΑΣΘ τα εν λόγω λεωφορεία όπως αποδείχτηκε είναι μαθημένα να κυκλοφορούν σε συνθήκες... Γερμανίας και όχι Θεσσαλονίκης και σίγουρα όχι σε μεγάλες αποστάσεις και με πολλούς επιβάτες.
«Τα πρώτα 4 από τα 50 λεωφορεία βρίσκονταν επί 2,5 μήνες στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ, όπου και υπήρχε η υποχρέωση συντήρησης και τεχνικού ελέγχου, όπως άλλωστε προβλέπουν οι σχετικές συμβάσεις. Ακολούθησε η ταξινόμηση των οχημάτων και, πριν αυτά τεθούν σε κυκλοφορία, πέρασαν από ΚΤΕΟ. Η καλή χρήση των οχημάτων είναι συμβατική υποχρέωση του ΟΑΣΘ. Το χρησιδάνειο του Δήμου Θεσσαλονίκης προς τον ΟΑΣΘ προβλέπει την κίνησή των οχημάτων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης και αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση της αστικής συγκοινωνίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δήμος Θεσσαλονίκης.
«Το όχημα που παρουσίασε βλάβη αδικαιολόγητα βρέθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή του Χορτιάτη μη εκτελώντας συγκοινωνιακό έργο. Τις τελευταίες ώρες διοχετεύονται ανεύθυνες πληροφορίες και σχόλια, που έχουν καθαρά μικροπολιτικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα, από ανθρώπους που απαξίωσαν τον ΟΑΣΘ, αδιαφορώντας συστηματικά για το πρόβλημα. Το μείζον ζήτημα στη Θεσσαλονίκη είναι να λυθεί το συγκοινωνιακό πρόβλημα της πόλης και να ενισχυθούν οι προσπάθειες που γίνονται το τελευταίο διάστημα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αστικές συγκοινωνίες, ανησυχεί για τις όποιες αβελτηρίες και καθυστερήσεις και θα προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες απαιτηθούν» συνέχιζε η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες και δεύτερο όχημα από τα τέσσερα παραπάνω «ανέβασε» θερμοκρασία κατά τη διάρκεια δρομολογίου κάτι που ανάγκασε τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ να το αποσύρουν άρον άρον.
Την ίδια ώρα, κι ενώ γνωρίζαμε ότι το κόστος του κάθε οχήματος ανέρχεται σε 11.000 ευρώ, ο ΟΑΣΘ καλείται να πληρώσει την φύλαξη, την συντήρηση και την επισκευή των οχημάτων.
Σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στην «Διαύγεια» ο ΟΑΣΘ καλείται να πληρώσει ποσό 300.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ αξίας 72.000 ευρώ (συνολικά 372.000 ευρώ) για την μεταφορά των οχημάτων στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, συνολικό ποσό 15.500 ευρώ για «Τεχνική Μελέτη και έκδοση δελτίου ΚΤΕΟ- μεταβίβαση- Ταξινόμηση- έκδοση άδειας κυκλοφορίας». Επίσης, ο Οργανισμός ενέκρινε συνολικό ποσό 111.600 ευρώ σε βάρος του προϋπολογισμού του που αφορά δαπάνη για «έξοδα αποθήκευσης και φύλαξης των πενήντα λεωφορείων σε Γερμανία». Αυτό σημαίνει ότι για όσο διάστημα τα λεωφορεία παραμένουν στην Γερμανία φυλάσσονται σε αποθήκη που πληρώνει ο ΟΑΣΘ. Συνολικά δηλαδή, ο Οργανισμός καλείται να πληρώσει μέχρι στιγμής 499.100 ευρώ για αποθήκευση, συντήρηση και μεταφορά των οχημάτων.
Την ίδια ώρα, εάν τα οχήματα χρειάζονται αντικατάσταση φίλτρων, όπως ακούγεται στους διαδρόμους του ΟΑΣΘ, αυτό απαιτεί ένα επιπλέον μεγάλο κόστος. Το ίδιο θα συμβεί εάν αποφασιστεί να εξοπλιστούν με κλιματιστικά, τα οποία δεν διαθέτουν.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες καθημερινά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κυκλοφορούν περίπου 250 αστικά λεωφορεία. Από αυτά τα περισσότερα είναι οχήματα του Οργανισμού, δυο του δήμου (τα άλλα δυο που παραδόθηκαν είναι παροπλισμένα) και περίπου 50 από τα λεωφορεία που αποκτήθηκαν από τον διαγωνισμό των 180 οχημάτων μέσω leasing, καθώς κυκλοφορούν μόνο αυτά που πέρασαν ΚΤΕΟ.
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.