«Χαστούκι» από την «τρόικα» για το πόρισμα Γεραπετρίτη



 


Άρης Χατζηγεωργίου efsyn.gr 

Ράπισμα δέχθηκε η κυβέρνηση για τις μεθοδεύσεις της σχετικά με τη διερεύνηση του δυστυχήματος στα Τέμπη. Σε συνάντηση που έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και έγινε την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και κυβερνητικών στελεχών, η «τρόικα» που ανέλαβε να ανατάξει τον ελληνικό σιδηρόδρομο έστειλε στον «κάλαθο των αχρήστων» το πόρισμα της «Επιτροπής Γεραπετρίτη», ζήτησε ανεξάρτητη διερεύνηση και εκδήλωσε την ανησυχία της για τα σιδηροδρομικά έργα και ιδιαίτερα εκείνα που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.  

Στην «τρόικα» που αναλαμβάνει τις τύχες του ελληνικού σιδηροδρόμου συμμετέχουν, κατά πρώτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στελέχη από πολλές διευθύνσεις (Μεταφορών, Περιφερειών, Οικονομικών κ.λπ.). Διακριτός είναι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA), ενώ νέος «παίκτης» είναι το γαλλικό κράτος, καθώς η κυβέρνηση ζήτησε ως σύμβουλο τους Γαλλικούς Σιδηροδρόμους (SNCF) -για την όλη υπόθεση έδειξε ενδιαφέρον και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν. Μοιραία, θα εμπλακεί και η Ιταλία, με δεδομένο ότι οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι είναι ιδιοκτήτες της Hellenic Train, η οποία, όμως, ελέγχεται για το δυστύχημα. Μάλιστα, από πλευράς Ιταλίας, οι διαπραγματεύσεις γίνονται με τον εκεί υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τον γνωστό από την αντιμεταναστευτική του πολιτική Ματέο Σαλβίνι, πρόεδρο της Λέγκας. 

Στη συνάντηση που έγινε την Τρίτη 25/4, συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Κομισιόν και τον ERA. Το κακό κλίμα είχε διαφανεί ήδη από την επιστολή προετοιμασίας της συνάντησης, στην οποία τέθηκαν τα θέματα της ατζέντας των συζητήσεων. 

Στο κείμενο που είναι σε γνώση της «Εφ.Συν.», οι Ευρωπαίοι ξεκαθαρίζουν με σαφήνεια τις τρεις προτεραιότητες: 

⓵ «Ανεξάρτητη διερεύνηση». Ως πρώτο θέμα συζήτησης τίθεται η ανάγκη διερεύνησης του δυστυχήματος από ανεξάρτητο φορέα. Ζητείται επιβεβαίωση για την επίσημη θεσμοθέτηση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που ιδρύθηκε με τον νόμο 5014, ψηφισμένο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη τον περασμένο Ιανουάριο. Ζητείται πληροφόρηση για τις πηγές χρηματοδότησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, στοιχεία επικοινωνίας με τον πρόεδρό του και τοποθέτηση αντιπροέδρου με εξουσία να ορίζει άλλους ειδικούς. Ζητείται, επίσης, να σταλεί στους «θεσμούς» επίσημη ενημέρωση για τον νόμο που ιδρύει τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε καν το απλούστερο, να στείλει δηλαδή τον νόμο 5014/2023 που η ίδια ψήφισε, προκαλώντας, έτσι, τα αρνητικά σχόλια των Ευρωπαίων. 

⓶ Συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη σιδηροδρομική ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων στην Ελλάδα, για την οποία ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων (ERA) συντάσσει έκθεση. Σχετικά, οι Ευρωπαίοι ζήτησαν να διασφαλισθεί: 

● Η παρουσία της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) στη συνάντηση της 25/4/23. 

● Ο ορισμός προσώπου επικοινωνίας με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με στόχο να κινητοποιήσει τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να συγκεντρωθούν εγκαίρως, το αργότερο ώς τις 15 Μαΐου 2023, ένα πλήθος από έγγραφα που ζητούνται. 

● Η διαθεσιμότητα όλων των εμπλεκομένων για συναντήσεις στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. 

⓷ Το τρίτο θέμα της ατζέντας των Ευρωπαίων σχετίζεται με το σύστημα ERTMS, που αφορά τη διαχείριση της κυκλοφορίας των τρένων και της επικοινωνίας μεταξύ των χειριστών τους. Στο ERTMS ενσωματώνονται όλα τα συστήματα που μάθαμε μετά τα Τέμπη ότι δεν λειτουργούν στον ελληνικό σιδηρόδρομο, παρά τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί έως και 20 χρόνια πριν, τα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν δεσμευθεί και τις δεκάδες παρατάσεις και επεκτάσεις που έχουν πετύχει οι κατασκευαστές τους. Με άλλα λόγια, μέσα σε αυτό το σύστημα περιλαμβάνονται η Τηλεδιοίκηση, η Σηματοδότηση, το ETCS και οι επικοινωνίες μέσω GSM-R. 

Όπως αποκαλύπτεται, η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί υλοποίηση του συστήματος «ώς τον Σεπτέμβριο του 2023 ή και νωρίτερα», την ώρα που εντός Ελλάδας ο Σεπτέμβριος αναφέρεται ως στόχος επίτευξης αλλά μόνο για τον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη και όχι για το υπόλοιπο δίκτυο. Με βάση τα παραπάνω, οι Ευρωπαίοι ζητούν διευκρινίσεις για το πώς τα συστήματα που τοποθετούνται θα πιστοποιηθούν και θα αδειοδοτηθούν, πού μπορεί οι εφαρμογές να «κολλήσουν», ποιοι είναι οι απαιτούμενοι πόροι σε προσωπικό και κεφάλαια, πώς δεσμεύονται οι εμπλεκόμενες εταιρείες και οι κυβερνητικοί φορείς για την υλοποίηση του όλου σχεδίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προσπάθησε εντατικά κατά τη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης να πείσει τους Ευρωπαίους ότι «υπάρχει πόρισμα διερεύνησης», με το οποίο η κυβέρνηση «έχει ήδη συμμορφωθεί». Όμως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέμειναν ότι τα πορίσματα δεν γίνονται έτσι, χρειάζονται ανεξάρτητο φορέα και συγκεκριμένη τυπολογία που δεν τηρήθηκε.

 

Η συνέχεια του άρθρου   ΕΔΩ

 

 

ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver