Φιάσκο Σπίρτζη με τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ Συγκ/νιών

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση, σήμερα, είχε προγραμματιστεί η άκροαση από τα μέλη της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης των νέων επικεφαλής του ΟΑΣΑ, της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) και της ΟΣΥ (Οδικές συγκοινωνίες).
Οι νέοι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι των τριών οργανισμών, συνολικά έξι άτομα είναι επιλογές του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη.
Ωστόσο, η διαδικασία τινάχθηκε στον αέρα. Η ακρόαση αναβλήθηκε αφού οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκαναν γνωστό στον κ. Σπίρτζη ότι βάσει του άρθρου 18 του Νόμου 4337/2015, δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν ένας πρόεδρος και ένας διευθύνων σύμβουλος στις ΔΕΚΟ συγκοινωνιών.
Σήμερα στον ΟΑΣΑ, τη ΣΤΑΣΥ και την ΟΣΥ τη θέση του προέδρου και διευθύνοντα σύμβουλου καταλαμβάνει ένα πρόσωπο. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία, για να καταστεί εφικτή η διαρχία που θέλει ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης να επιβάλει.
Σε μία προσπάθεια να μαζέψει...τα ασυμμάζευτα ο κ. Σπίρτζης επικαλέστηκε γνωμοδότηση νομικού "που καλύπτει την θέση του υπουργείου", η οποία όμως, δεν έγινε δεκτή από την πλειονότητα των μελών της Επιτροπής.
Και σημείωσε ότι ο πρώην επικεφαλής του ΟΑΣΑ,  Γρηγόρης Δημητριάδης "είχε συνεννόηση με τους θεσμούς χωρίς να έχει γνώση η κυβέρνηση, κάτι που αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα".
Επίσης, η διαδικασία τινάχτηκε στον αέρα επειδή δεν υπήρχε εγκεκριμένη δαπάνη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την μισθοδοσία των έξι προτεινόμενων επικεφαλής των ΔΕΚΟ συγκοινωνιών...
"Έπρεπε να περάσουν 11 μήνες και να φτάσουμε στο και πέντε για να γίνει γνωστό στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει δύο διαφορετικά πρόσωπα στις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου των φορέων συγκοινωνιών;” διερωτώνται παράγοντες της αγοράς.
Τα ονόματα
Να σημειωθεί ότι οι προτεινόμενοι από τον Χρήστο Σπίρτζη πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι είναι:
α) στον ΟΑΣΑ οι Αναστάσιος Ταστάνης και Ιωάννης Σκουμπούρης
β) η Ζωή Γεωργίου και Γεώργιος Αναγνωστόπουλος στην ΟΣΥ και
γ) ο Σταύρος Στεφόπουλος και Παναγιώτης Βόγκας στη ΣΤΑΣΥ