Το μεγάλο κόλπο που στήνει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Πιτσιόρλας με την επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου μέχρι το 2046!Άπλετο φως ρίχνει σήμερα το «ΠΑΡΟΝ» στο μεγάλο κόλπο που έχει στηθεί, με αποκαλυπτικά στοιχεία, που εξηγούν για ποιον καίριο λόγο ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας έχει κυριολεκτικά φαγωθεί να παραδώσει την κατοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών μέχρι το 2046, χωρίς να έχει καμία νομική υποχρέωση από τη σύμβαση παραχώρησης. Και μάλιστα έναντι πινακίου φακής, την ώρα που υπάρχει κερδοφορία, η οποία τα επόμενα χρόνια θα εκτοξευτεί, δεδομένου ότι η κίνηση του Αεροδρομίου θα πολλαπλασιασθεί.

Θα το πούμε ωμά: Δώρο στους Καναδούς θέλει να κάνει ο κ. Πιτσιόρλας το Αεροδρόμιο. Και επείγονται να ολοκληρωθεί η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, η οποία λήγει το 2025, έως το 2046 για έναν και κύριο λόγο, τον οποίο κρύβει από τη Βουλή και τον ελληνικό λαό ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Ο κ. Πιτσιόρλας γνωρίζει πολύ καλά ότι το 2025 τελειώνει η… βασιλεία των Καναδών, παραδίδουν το Αεροδρόμιο στο Ελληνικό Δημόσιο και φεύγουν:

Είναι σαφές ότι το 2025, που λήγει η σύμβαση, το 45% των μετοχών της ιδιωτικής κοινοπραξίας (Καναδοί) περνάει καθ’ ολοκληρία στην απόλυτη κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Αυτό σημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο μετά το 2025, σύμφωνα με τους όρους της υπάρχουσας σύμβασης:

• Θα κατέχει το 100% των μετοχών της εταιρείας του Αεροδρομίου!

• Θα κατέχει, με μηδενικό δανεισμό, μια σύγχρονη και αναπτυξιακή υποδομή, με σημαντικό τζίρο, σημαντικά κέρδη, σημαντικές αξίες και υπεραξίες.

 • Αυτά τα δεδομένα μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν την πυξίδα για τις σωστές και εθνικά συμφέρουσες αποφάσεις ως προς το παρόν και το μέλλον του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου.

Χρυσά τα οφέλη των Καναδών από την επέκταση 

Χρυσάφι, με όλη τη σημασία της λέξης, παραχωρεί στους Καναδούς το ΤΑΙΠΕΔ. Κατ’ αρχάς, και μόνο από την επέκταση της σύμβασης μέχρι το 2046, με όλες τις εκτιμήσεις για εκτίναξη της κίνησης, καταλαβαίνει ο καθένας τι χρυσωρυχείο θα πάρουν, του οποίου θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Κι αυτό γιατί πέραν του 45% των μετοχών του ΔΑΑ, ο κ. Πιτσιόρλας θα τους πουλήσει και το 30% των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Και το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι ο φτωχός συγγενής με το 25% που θα έχει πλέον.

Ακόμη, οι Καναδοί θα αποφασίζουν για όλα στο διοικητικό συμβούλιο και στη γενική συνέλευση, αφού θα κατέχουν το 75% των μετοχών. Και φυσικά θα λειτουργεί κατά τρόπο μονοπωλιακό. Έχουν δώσει δείγμα της συμπεριφοράς τους οι Καναδοί. Απαιτούν ετήσιο ενοίκιο 4 με 4,5 εκατ. ευρώ από την ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας), λες και μπορεί να λειτουργήσει αεροδρόμιο χωρίς την υπηρεσία αυτή. Επίσης, ζητούν 1,5 εκατ. ευρώ από την Αστυνομία, άλλο νοίκι από την ΕΥΠ, την Πυροσβεστική και άλλες κρατικές υπηρεσίες που είναι αναγκαίες για την ασφαλή λειτουργία του ΔΑΑ.

Επιπλέον, με την επέκταση της σύμβασης για άλλα 20 χρόνια θα κάνουν απόσβεση των κεφαλαίων που έβαλαν, για τα οποία η απόσβεση έχει υπολογισθεί στα 30 χρόνια.

Και μεταξύ των υποχρεώσεων που έχουν από τη σύμβαση είναι και η κατασκευή δεύτερου κεντρικού κτιρίου, για το οποίο δεν έχουν κάνει τίποτε.

Τζάμπα το... νοίκι για τα άλλα 20 χρόνια! 

Σύμφωνα με αυτά που παζαρεύει το ΤΑΙΠΕΔ για την εικοσαετή παράταση, οι Καναδοί για το 45% που έχουν θα πρέπει να καταβάλουν 240 εκατ. ευρώ και το Ελληνικό Δημόσιο με το 55% που έχει πρέπει να δώσει 360 εκατ. ευρώ. Ο υπολογισμός αυτός γίνεται με βάση το ότι για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40 χρόνια η ανάδοχη γερμανική εταιρεία Fraport θα καταβάλει στο Δημόσιο 1,250 δισ. ευρώ και, επομένως, επειδή η επέκταση της σύμβασης για το «Ελ. Βενιζέλος» είναι για 20 χρόνια, το ποσό είναι γύρω στα 600 εκατ. ευρώ. Συγκρίνουν, όμως, ανόμοια πράγματα. Είναι αστείο να συγκρίνεις την κίνηση των 14 αεροδρομίων με την κίνηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος», η οποία έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Μας δουλεύουν κι από πάνω 

Αυτό που αποσιωπά ο κ. Πιτσιόρλας είναι ότι τα 360 εκατ. ευρώ που πρέπει να δώσει το Δημόσιο δεν θα μείνουν στο ΤΑΙΠΕΔ, γιατί το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα πάνε για την εξόφληση του χρέους. Και αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν. Με το φανάρι του Διογένη ψάχνουν ο Τσίπρας και οι οικονομικοί υπουργοί να βρουν λεφτά για να μπαλώσουν τρύπες, ώστε να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις και να μην πετσοκοπούν οι επικουρικές, όπως ζητούν οι «τροϊκανοί».

Και θα πρέπει να κόψουν και από αλλού για να γίνει το χατίρι-σκάνδαλο, η παράταση της σύμβασης μέχρι το 2046, για να περάσει όλο το Αεροδρόμιο στα χέρια των Καναδών.

Δώρο και στις αεροπορικές εταιρείες 

Ψάχνοντας, πέσαμε πάνω σε ένα άλλο... σκανδαλάκι. Με επιχειρήματα-μαϊμού επέκτειναν τα κίνητρα που είχαν δώσει σε αεροπορικές εταιρείες το 2012 με στόχο την ανάκαμψη του Αεροδρομίου, την ώρα που η κίνηση είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Και το μπόνους αυτό ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 60% το παίρνει η Aegean. Και δίνουν αυτό το μπόνους όταν η τιμή του πετρελαίου από 100 δολ. το βαρέλι έχει πέσει στα 36 δολ. και οι αεροπορικές εταιρείες βγάζουν ένα... κάρο λεφτά.

Χωρίς Plan B 

Όπως τόνιζαν στο «Π» κυβερνητικές πηγές, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρεί με fast track διαδικασίες για την ικανοποίηση των επεκτατικών διαθέσεων των Καναδών, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν υποβάλει σχέδιο -το λεγόμενο Plan B- για την ανάπτυξη του ΔΑΑ την επόμενη τριακονταετία. Για το ποιες είναι οι προοπτικές και πώς το «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα κερδίσει περισσότερες αφίξεις και γενικά αυξημένη επιβατική και εμπορευματική κίνηση.

Με δεδομένη, μάλιστα, την τροχοπέδη των τελών του Αεροδρομίου μας, που είναι από τα ακριβότερα στον κόσμο (!), με αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά να είναι ανταγωνιστικό απέναντι στα άλλα αεροδρόμια της Ευρώπης, ενώ είναι πολύ πιο ακριβό και από το Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Να που είμαστε και κάπου πρωταθλητές…

Μπλόκο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ 

Η επιθυμία του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα να κλείσει άρον άρον το ξεπούλημα του ΔΑΑ στους Καναδούς δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιηθεί τόσο απλά και εύκολα. Και τούτο γιατί, όπως μας έλεγαν κυβερνητικές πηγές, θα χρειαστεί πάνω από ένας χρόνος για να εξετασθεί η επέκταση της σύμβασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να βγει η απόφαση. Μισθός 550.000 ευρώ τον χρόνο! 

Αυτά είναι λεφτά, θα έλεγε ο αξέχαστος Μίμης Φωτόπουλος αλλά και ο Αυλωνίτης. Κρατηθείτε, μην πάθετε κανένα έμφραγμα διαβάζοντας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει συνολικές αποδοχές τον χρόνο... μόλις 550.000 ευρώ, μαζί με τα πριμ (αλήθεια, για ποια επιτυχία;).

Ριγμένοι είναι οι γενικοί διευθυντές, που εισπράττουν μόνο 350.000 ευρώ τον χρόνο...

http://www.paron.gr  27/03/2016
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver